Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/4/2010

Το Σάββατο 17/04/2010, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου, συμμετείχε στην Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια στην Θήβα, την οποία διοργάνωσε η θεματική «Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ενέργειας στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να προταθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό με στόχο τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιστημονικοί φορείς, συλλογικότητες και τοπικά κινήματα από διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν στην συζήτηση.
Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου, ενημέρωσε για το έργο των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 150 και 400 kv που προσπαθεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ Α.Ε. σε στενή συνεργασία με το Δήμαρχο Πατρών, Ανδρέα Φούρα, στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Χαράδρου. Για μια ακόμα φορά, κατατέθηκε δημόσια και στο ευρύτερο κοινό πλέον, ένα δριμύ κατηγορώ στους παραπάνω υπεύθυνους για την όλη μεθόδευση και τις διαδικασίες που ακολούθησαν για το τμήμα του έργου Τριχωνίδα-Πάτρα ΙΙ.

Με αφορμή την εμπειρία από αυτή την υπόθεση, τέθηκαν στην επιστημονική συζήτηση τα εξής ζητήματα που αφορούν γενικότερα την πολιτική υλοποίησης τέτοιας κλίμακας έργων σε όλη την Ελλάδα:

1. Είναι αναγκαίο να γίνει επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας σχετικά με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που βάση νόμου είναι υποχρεωτικό να συντάσσονται προκειμένου να αδειοδοτηθούν τέτοιας κλίμακας έργα. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι ότι συντάσσονται ΜΠΕ κατά παραγγελία, που βρίθουν ανακριβειών, είναι ελλιπείς και που στην ουσία δεν περιγράφουν τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κάθε έργου, αρκετές φορές καταστροφικών τόσο για το ανθρωπογενές, όσο και για το ελάχιστο φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει. Οι μηχανικοί που συντάσσουν αυτές τις μελέτες, γίνονται συμμέτοχοι σε ένα παιχνίδι δολοπλοκίας, διαπλοκής και παραπλάνησης που κρύβεται πίσω από αυτά τα έργα, έχοντας εν τέλει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

2. Το προνόμιο εξαίρεσης της ΔΕΗ Α.Ε. από τα ασφαλιστικά μέτρα. Το ζήτημα αυτό προέκυψε και διερευνήθηκε, όταν κατά τη «μελέτη της χάραξης» της γραμμής μεταφοράς στην περιοχή του Χαράδρου και του Μπάλα, συνεργεία της ΔΕΗ εντοπίστηκαν να κλαδεύουν και να κόβουν δέντρα σε προστατευόμενες και αναδασωτέες περιοχές. Πράξεις για τις οποίες η ΔΕΗ, μηνύθηκε στις 13/07/09 από το Δασαρχείο Πατρών, για να επιχειρηθεί εκ των υστέρων, 11/8/09 νομιμοποίηση των επεμβάσεων με έγκριση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η προσπάθεια των κατοίκων να σταματήσει αυτού του είδους η καταστροφή, σκόνταψε σ’ αυτόν τον νόμο, η συνταγματικότητα του οποίου ελέγχεται. Όταν ήδη από το 1999 η ΔΕΗ έχει αποβάλει το δημόσιο χαρακτήρα της και είναι πλέον ανώνυμη εταιρία, το προνόμιο εξαίρεσης από τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχε προβλεφθεί από το 1951 και ανανεώθηκε το 2001, με σκοπό την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της, ως οργανισμός κοινής ωφέλειας, είναι στις μέρες μας απολύτως αδικαιολόγητο. Η αφαίρεση του δικαιώματος για προσωρινή δικαστική προστασία των πολιτών, παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τη Συνθήκη του Άαρχους. Παράλληλα τίθενται και ζητήματα κοινοτικού δικαίου, και θέματα ισότητας σε σχέση με του υπόλοιπους κοινωφελείς οργανισμούς που εξαιρούνται από αυτό το προνόμιο.