Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Π.Ε.Κ.Α κ.ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

26-10-2010
Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής

Προς τον κ. Υφυπουργό
• ΠΕΚΑ κ. Γ.Μανιάτη

Θέμα: «Γραμμή Μεταφοράς της ΔΕΗ στην περιοχή των Πατρών»
Η υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στον οικιστικό ιστό των Δήμων Ρίου, Πατρέων και Μεσσάτιδας, είναι καθολικό αίτημα, τόσο της Τοπικής & Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής, όπως εκφράζεται από κοινωνικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου καλύπτοντας το σύνολο της δαπάνης, προκειμένου να απομακρυνθούν από τις κατοικημένες περιοχές οι πυλώνες της γραμμής υψηλής τάσης και να προστατευτεί η υγεία των πολιτών. Στον αστικό ιστό των τριών Δήμων βρίσκεται μεγάλος αριθμός πυλώνων, πολύ κοντά όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.
Όμως η όδευση της Γραμμής Μεταφοράς άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα, να κυκλώνει επικίνδυνα τα χωριά Βελβίτσι, Μπάλλα και τα δυο μοναστήρια, Αγίου Νικολάου και Ζωοδόχου Πηγής, όπου μάλιστα πρόκειται για νέες εναέριες γραμμές, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο εξελίσσεται σε απόστασή περίπου 3 χιλ.
Είναι πρόσφατη η Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Αχαΐας (11η Συνεδρίαση της 31-8-2010) που απορρίπτει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου αναδιάταξης των υφιστάμενων δικτύων 150KV στις προαναφερθείσες περιοχές, με το σκεπτικό ότι:
• Διέρχεται σε ελάχιστη απόσταση από τους οικισμούς Βελβίτσι, Μπάλα, ¨Ανω και Κάτω Καστρίτσι, καθώς και την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Μπάλα και Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Άνω Συχαινών.
• Διέρχεται σε ελάχιστη απόσταση από εμποροβιοτεχνικές μονάδες , παρά τον χείμαρρο Χάραδρο και σε μη οριοθετημένη παραποτάμια περιοχή του χειμάρρου αυτού, με κίνδυνο μόλυνσης των πόσιμων υδάτων υφιστάμενων γεωτρήσεων.
• Διέρχεται μέσα από προστατευόμενη περιοχή του αισθητικού δάσους Χαράδρου-Σελέμνου καθώς και σε μικρότερη απόσταση από την περιοχή NATURA 2000 του Παναχαϊκού Όρους.
• Διέρχεται από αναδασωτέες περιοχές.
• Επεμβαίνει εντός του αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης.
• Οι παράγοντες περιβάλλον και κοινωνία δεν τηρούνται στο εν λόγω τμήμα, της Γραμμής Μεταφοράς και δεν προβλέπεται υπογειοποίηση στους πυκνοκατοικημένους οικισμούς Ρωμανιού, Ελεκίστρα, Περιβόλα, Εγλυκάδα.

Με δεδομένη την πρόσφατη σύσκεψη της 28-9-2010 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Μανιάτη, με φορείς και κατοίκους των ενδιαφερόμενων περιοχών, βουλευτές της περιοχής, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, πολυμελές κλιμάκιο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο της εταιρίας ENVECO, που έχει εκπονήσει της μελέτες,

Ερωτώνται η κ. Υπουργός & ο κ. Υφυπουργός:
1. Θα γίνει σεβαστή η προαναφερθείσα απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Αχαΐας, που απορρίπτει σαφώς και τεκμηριωμένα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
2. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε τα προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, με σεβασμό και προστασία στις κατοικημένες περιοχές και το περιβάλλον;
Ο ερωτών βουλευτής

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σχόλιο στην τοποθέτηση του Δ. Κατσικόπουλου για τους πυλώνες στο ντιμπέϊτ του Best

O απερχόμενος Νομάρχης Αχαΐας, Δημ. Κατσικόπουλος, σήμερα στο Debate του thebest.gr, παραδέχτηκε, επιτέλους, πως είπε ο ίδιος στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη ότι το έργο της ΔΕΗ «πρέπει να συνεχιστεί», παρ’ όλο που το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε απορρίψει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Το έκανε, είπε, επειδή η ΔΕΗ με ολοσέλιδη καταχώρηση στον Τύπο απειλούσε να ακυρώσει το έργο στο σύνολό του.
Το έργο που απέρριψε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με την σύμφωνη γνώμη του κυρίου Κατσικόπουλου!

Αναρωτιέται κανείς: όταν καταψήφιζαν τις τρεις ΜΠΕ, δεν ήξεραν ή δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί να υπήρχαν συνέπειες, όπως ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου;
Τι μέριμνα είχαν λάβει ώστε να αποτρέψουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όταν καταψήφιζαν τις ΜΠΕ;

Στο Debate του Best, ο κύριος Κατσικόπουλος πρόσθεσε ότι στην σύσκεψη με τον κ. Μανιάτη ζήτησε από τους παράγοντες της ΔΕΗ «να λάβετε υπ’ όψιν σας» και τις αντιρρήσεις των κατοίκων!!!
Έτσι απλά χωρίς τίποτα συγκεκριμένο, χωρίς καμία δέσμευση!

Αυτό είναι που λέμε εδώ και εβδομάδες, αφ’ ότου δηλαδή ενημερωθήκαμε από τον κύριο Μανιάτη για την αλλαγή στάσης του Νομάρχη Αχαΐας,: Ότι υπαναχώρησε και απαξίωσε την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ότι δεν πήρε καμία δεσμευτική απάντηση για την επανεξέταση της όδευσης από την περιοχή του Χαράδρου, από τον ομώνυμο χείμαρρο και από το Αισθητικό Δάσος Χαράδρου- Σελέμνου.
Η διόρθωση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Χαράδρου, βρίσκεται ακόμα στα χέρια του κυρίου Κατσικόπουλου, που ως τις 7 Νοεμβρίου, εξακολουθεί να είναι Νομάρχης Αχαΐας και θα βρίσκεται στα χέρια του εφ’ όσον οι Πατρινοί τον τιμήσουν με την ψήφο τους και τον αναδείξουν σε Δήμαρχο της πόλης.

ΝΙΚΗ ΤΣΕΛΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ –Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΤΡΑ 15/10/2010

Μέλη της έπιτροπής και του συλλόγου συμετείχαν στην ήμερίδα πού διοργανώσαν Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών και η Διεύθυνση Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαΐας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IEΕΕ και το Παράρτημα Αχαΐας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με θέμα<<Η Επίδραση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στον Άνθρωπο και στοΠεριβάλλον».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθηκε την Παρασκευή 15/10/2010 και ώρα 9.00-13.30. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.10.2010

Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου-Μπάλα
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου «Άγιος Κωνσταντίνος»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση-ένημέρωση άντιπροσωπείας τής Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου-Μπάλα και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βελβιτσίου «Άγιος Κωνσταντίνος» με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.
Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα, που δημιουργείται από τα σχέδια της ΔΕΗ να εγκαταστήσει δίκτυο και πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή του Χαράδρου και ό προέδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στον αγώνα των κατοίκων. Επίσης καυτηριάστηκε τόσο η σύμπραξη του απερχόμενου Δημάρχου Πατρέων με την ΔΕΗ για την «μετακίνηση» της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΠΑΤΡΑ ΙΙ στην περιοχή του Χαράδρου, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22.7.2008), όσο και η υπαναχώρηση του απερχόμενου Νομάρχη Αχαΐας από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (31.8.2010) να απορρίψει τή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετοι με το έργο των υπογειοποιήσεων στις διάφορες περιοχές της Πάτρας και ότι αναγνωρίζουν την εξαιρετική σημασία του για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.
Στην σύνάντηση διατυπώθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα να μην γίνει το εναέριο τμήμα της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΠΑΤΡΑ ΙΙ από το σημείο της Κ1 μέχρι το σημείο Κ12Ν, όπως προβλέπεται στην σχετική μελέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας Συνασπισμού δήλωσε ότι τόσο ό Συνασπισμός όσο καιό ίδιος θα βοηθήσει τον αγώνα μας μέσα και έξω άπο τή Βουλή

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Έργο του "αύριο" για όλη την πόλη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ελλάδα πάσχει από προχειρότητα. Τις περισσότερες φορές επικρατεί το “μάζευε και ας είναι ρόγες”.

Λείπουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις που θα λύνουν μια για πάντα το εκάστοτε πρόβλημα. Δυστυχώς το ίδιο βλέπουμε και με το έργο.

Όταν ο Δήμαρχος Πατρέων στο δημοτικό συμβούλιο εισηγήθηκε: “να αποδεχτούμε το έργο ως έχει γιατί πρόκειται για έργο 90 εκατομμυρίων. Και μετά θα ζητήσω επιπροσθέτως τα α,β,γ”, του είχα χαρακτηριστικά απαντήσει : “Εάν η ΔΕΗ πραγματοποιήσει το έργο των 90 εκατ.(το οποίο για να επαναφέρουν όσοι ξεχνούν στην μνήμη τους είναι έργο που η Κυβέρνηση της ΝΔ δρομολόγησε) και το παραδώσει τότε θα την ξαναδούμε στην Πάτρα...σε 100 χρόνια, για ποια επιπρόσθετα, κατόπιν εορτής, αιτήματα μιλάτε;”

Και έτσι είναι...

Το έργο είναι μεγάλο και φυσικά το έργο πρέπει να γίνει.

Θα λυτρώσει -πραγματικά- τις περιοχές της Πάτρας που χρόνια τώρα μάχονται για την υλοποίηση του.

Όμως, χωρίς προχειρότητα.

Όχι άλλη προχειρότητα.

Να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ, αυτά που πρέπει και να μην αφεθούμε σε “καλές προθέσεις” του...μέλλοντος.!! είπα τότε που ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και εξακολουθώ να λέω τα ίδια και σήμερα που είναι Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Να γίνει ολοκληρωμένο, να λύσει τα προβλήματα όλων των περιοχών, ολόκληρης της πόλης. Αυτό ισχύει για όλα τα ζητήματα.

Όχι στην Πάτρα των 2 ταχυτήτων.

Και αφού φτάσουμε “στην πηγή” ας πιούμε όλο το νερό και ας μην αρκεστούμε σε ...στάλες!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΙΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.10.2010



Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου «Άγιος Κωνσταντίνος»



Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η ευρεία σύσκεψη που έγινε, χθες Κυριακή, στο Βελβίτσι, για το θέμα των πυλώνων με την συμμετοχή κατοίκων από το Βελβίτσι, το Καστρίτσι και το Μπάλα, καθώς και εργαζομένων στην περιοχή.

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» ανταποκρίθηκαν:

οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος Ν.Δ,Νίκος Καραθανασόπουλος ΚΚΕ και ύποψήφιος περιφερειαρχης Νίκος Τσούκαλης (υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος με την Δημοκρατική Αριστερά), ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Βασίλης Χατζηλάμπρου,

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Πελετίδης, Χρήστος Πατούχας και πολλοί

υποψήφιοι δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.

Εκπροσώπους και θερμά μηνύματα έστειλαν ό Μητροπολίτης Πατρων και ό βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Επίσης παρευρέθησαν οί νομαρχιακοί σύμβουλοι Γ.Χρυσανθακοπούλου καί Θ.Πολίτης και ό π.αντιδήμαρχος Ρίου Κ.Μπουρδούλης .

Δεν προσήλθαν ούτε έστειλαν εκπρόσωπό τους οι απερχόμενοι Νομάρχης Αχαΐας και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος

Στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα, που δημιουργείται από τα σχέδια της ΔΕΗ να εγκαταστήσει δίκτυο και πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή του Χαράδρου και όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων έγιναν μέλη της έπιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Επίσης καυτηριάστηκε τόσο η σύμπραξη του απερχόμενου Δημάρχου Πατρέων με την ΔΕΗ για την «μετακίνηση» της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΠΑΤΡΑ ΙΙ στην περιοχή του Χαράδρου, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22.7.2008), όσο και η υπαναχώρηση του απερχόμενου Νομάρχη Αχαΐας από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (31.8.2010) να απορρίψει όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετοι με το έργο των υπογειοποιήσεων στις διάφορες περιοχές της Πάτρας και ότι αναγνωρίζουν την εξαιρετική σημασία του για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.

Στην σύσκεψη διατυπώθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα να μην γίνει το εναέριο τμήμα της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΠΑΤΡΑ ΙΙ από το σημείο της Κ1 μέχρι το σημείο Κ12Ν, όπως προβλέπεται στην σχετική μελέτη.

Εκτιμούμε πως η Νομαρχιακή Αρχή, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, θα μπορούσε να ζητήσει από την ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ να εξαιρέσουν το παραπάνω τμήμα του έργου των αναδιατάξεων των Γραμμών Μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, πιο φιλικές προς το Περιβάλλον και λιγότερο επιβλαβείς για τους ανθρώπους.



Νίκη Τσελίκα, Δημοσιογράφος

Βάσω Λιόλιου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Γιάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βελβιτσίου «Άγιος Κωνσταντίνος»

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Νέα παρέμβαση ετοιμάζει ο βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος σε σχέση με τους πυλώνες της ΔΕΗ στην περιοχή Βελβιτσίου που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι εξέθεσαν το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια ζητώντας από τον κ. Νικολόπουλο, όπως και από όλους τους παρευρισκομένους αιρετούς, να αναλάβει και αυτός από την πλευρά του, πρωτοβουλία για να αντιληφθεί το Υπουργείο όχι μόνο την αδικία σε βάρος των πολιτών αλλά και την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τον σχεδιασμό της Δ.Ε.Η.

Ο κ. Νικολόπουλος απάντησε: “Χρόνια τώρα ήμουν παρών” είπε ο Ν. Νικολόπουλος, “με συνέπεια και αγωνιστικότητα μαζί με τους κατοίκους του Κεφαλοβρύσου, του Σαραβαλίου, της Κρήνης, της Θέας, της Καλλιθέας, της συνοικίας Μακρυγιάννη κ.α. περιοχών, που πάσχιζαν μόνοι πολλές φορές, για την απομάκρυνση των πυλώνων.

Δυστυχώς όμως ανάλογα με ποιο κόμμα ήταν στην Κυβέρνηση, άλλοι έφευγαν και άλλοι έρχονταν ως σύμμαχοι. Το ίδιο ζούμε και σήμερα.

Κάποιοι που “έσκιζαν τα...ιμάτια τους” τώρα “σκίζουν τα...κολλάρα τους”.

Γέμισε ο τόπος από “κότες και παπιά”.

Οι “τίγρεις έγιναν γατούλες” και δίνουν το δικαίωμα να τους εκθέτει και να τους διαπομπεύει ο “σύντροφος” τους Υπουργός. Οδύνη για το κατάντημα...Ο Δ. Κατσικόπουλος έχει υποχρέωση να συγκαλέσει άμεσα Νομαρχιακό Συμβούλιο και να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση, αν τολμά.!!!! Και τότε αφού ομολογήσει ότι είχε δίκιο ο Δήμαρχος και όχι ο Νομάρχης και ότι έπρεπε να φορέσει το “καπέλο” του υποψηφίου Δημάρχου για να αντιληφθεί το ζήτημα, θα μπορεί να λέει στον Υπουργό ότι εκφράζει το λαό της περιοχής.....

Πίσω όμως από τις πλάτες των συμβούλων, των εκπροσώπων του λαού δεν έχει το δικαίωμα να ποδοπατά την απόφαση της “τοπικής βουλής” λέγοντας στον κ. Μανιάτη, “Κάναμε λάθος.

Μην λαμβάνεις υπόψη σου την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπέγραψε την ΚΥΑ”.

Ο Αχαιός Βουλευτής σε δηλώσεις του από τον χώρο της συγκέντρωσης προς τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μεταξύ άλλων θύμισε: “Η πίεση όλων τότε, έφερε την ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με εντολή της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, υποχώρησε και εκεί που για χρόνια έλεγε “δεν γίνεται και αποκλείεται” δέχτηκε να εκτελέσει ένα μοναδικό έργο στο Δήμο Πατρέων. Σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας η ΔΕΗ -ποτέ μα ποτέ- δεν διέθεσε τόσα πολλά εκατομμύρια (90 εκ.) ευρώ, για την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης. Η ευθύνη του Α. Φούρα να αφήσει έξω αυτό το τμήμα είναι τεράστια. Πίστευε ότι με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε το ελάχιστο δηλαδή το υπόλοιπο της όδευσης. Να που σήμερα όμως μας φοβίζει και μας καλεί να υποχωρήσουμε, για να μην χάσουμε και όλα όσα πετύχαμε με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο Ν. Νικολόπουλος που συμμετείχε δυναμικά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Βελβίτσι απεδέχθη, την πρόταση τους να γίνει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα λέγοντας: “Θα είμαι μέχρι τέλους μαζί σας, καλώ και όλους όσους ήσαν μαζί μας επί Νέας Δημοκρατίας. Έμεινε μόνον η ουρά για το ΠΑΣΟΚ. που φάγαμε το βόδι θα σταματήσουμε; Μπορούμε να πετύχουμε το έργο να γίνει σωστό και ολοκληρωμένο

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της Εφημερίδας "Πελοπόννησος" για το θέμα των πυλώνων η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου "Άγιος Κωνσταντίνος" έστειλαν το παρακάτω σχόλιο:

"Κύριε Διευθυντά!

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, που δημοσιεύσατε σήμερα υπό τον τίτλο «Bολτ εδώ, βολτ εκεί και στη μέση ο Νομάρχης».

**Έχει ενδιαφέρον, γιατί σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι αυτό των αναδιατάξεων των δικτύων της ΔΕΗ, επιχειρεί να διαχωρίσει τους κατοίκους σε αυτούς που θέλουν να «υλοποιηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ» και «επαινούν τον Νομάρχη», και σε αυτούς που «απαιτούν το αντίθετο», δημιουργώντας έτσι μέτωπα και αντίπαλα στρατόπεδα.
Εξ όσων γνωρίζουμε και γνωρίζουν οι πάντες, που καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει ταχθεί ΚΑΤΑ του έργου. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε εκφράσει και εκφράζουμε με κάθε ΝΟΜΙΜΟ μέσο και τρόπο την ένστασή μας μόνον ΣΕ ΕΝΑ συγκεκριμένο ΤΜΗΜΑ του έργου, πολύ μικρό, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μέγεθος του όλου εγχειρήματος.

**Έχει ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, επειδή διαφαίνεται πίσω από τις λέξεις του μια προσπάθεια ενοχοποίησης μερίδας των κατοίκων της Πάτρας και δη αυτών του Βελβιτσίου, του Μπάλα, του Καστριτσίου, που έχουν προβάλλει ενστάσεις και αγωνίζονται εδώ και ενάμισι χρόνο για να αποτρέψουν να τους συμβεί αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν και κέρδισαν εκείνοι «που θέλουν να υλοποιηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ» δηλ. να μην εγκατασταθούν στην περιοχή τους πυλώνες υψηλής τάσης.

**Έχει ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, γιατί προσπερνάει την απόρριψη των τριών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς να ερμηνεύει το γεγονός ή να φωτίζει τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση.
Κατά την γνώμη μας, την οποία γνωστοποιήσαμε και στην σύσκεψη με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, κακώς απερρίφθησαν συλλήβδην και οι τρεις ΜΠΕ γιατί αυτή η κίνηση:
1ον θα έδινε στην ΔΕΗ το επιχείρημα, ενδεχομένως, να υπαναχωρήσει και να ακυρώσει το έργο, και
2ον θα απέκλειε την δυνατότητα των επιμέρους βελτιώσεων και τροποποιήσεων στις οδεύσεις, όπως αυτή που ζητάμε εμείς.
Ίσως είναι ακριβώς αυτά τα ενδεχόμενα που οδήγησαν τον Νομάρχη Αχαΐας και υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων στο γραφείο του κυρίου Μανιάτη και στην ανατροπή της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ερήμην όμως του Οργάνου και των μελών του! Ίσως ο κύριος Νομάρχης ανέλαβε, έτσι, την ευθύνη να θεραπεύσει την αστοχία της συνολικής απόρριψης των μελετών. Πρέπει όμως να αναλάβει και το κόστος αυτής του της πράξης απέναντι στους κατοίκους, που θέλουν την υπογειοποίηση της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ που τώρα σχεδιάζεται να περάσει από την περιοχή του Χαράδρου, αφού στην συνάντηση με τον υφυποργό ΠΕΚΑ δεν έγινε λόγος για ΚΑΜΙΑ εξαίρεση ή τροποποίηση.

** Το ότι «μας χωρίζουν μόλις 30 ημέρες από τις εκλογές», όπως καταλήγει το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, αφορά και ενδιαφέρει μάλλον όλους εκείνους που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών, αφού οι πράξεις οι παραλείψεις και οι δηλώσεις τους τους δεσμεύουν.
Για μας θα είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες: Στον αγώνα για την προστασία της ζωής μας, του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής μας και των περιουσιών μας.

** Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα έρθουν στην σύσκεψη την Κυριακή στο Βελβίτσι και τι θα πούν! Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση όλοι οι Βουλευτές του Νομού Αχαΐας, όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και υποψήφιοι Δήμαρχοι της αντιπολίτευσης.
Εμείς θα είμαστε εκεί!
Ελπίζουμε να είναι και κάποιος ρεπόρτερ της εφημερίδας σας!


ΥΓ.
Παρότι έχουμε αποφσίσει να μην απαντούμε πλέον στην αυτοαποκαλούμενη Συντονιστική Επιτροπή, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σήμερα, μιάς και στη νέα ανακοίνωσή της αναφέρεται στις «παρακάμψεις» στο Βελβίτσι και στο Μπάλα.
Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση μαζί της. Χαιρόμαστε, όμως, που περιοχές όπως του Ροδόπουλου , του Μακρυγιάννη, το Ζαβλάνι κ.λπ. θα απαλλαγούν από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης!
Τους θυμίζουμε ότι στους οικισμούς γύρω από το Χάραδρο δηλ. στο Βελβίτσι, στο Μπάλα, στο Καστρίτσι, στα μοναστήρια ΔΕΝ έχουμε δίκτυα και πυλώνες υψηλής ή υπερυψηλής τάσης και ΔΕΝ θέλουμε να αποκτήσουμε. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε!
Ζητάμε όμως μια απάντηση από την «Συντονιστική Επιτροπή»: γιατί προτείνει ή αποδέχεται να γίνει αυτό το τεράστιο πέταλο των Γραμμών Μεταφοράς και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα εγκλωβίσει τους οικισμούς Καστρίτσι, Βελβίτσι, Μπάλα, και τα δύο μοναστήρια;
Μήπως έχουν βάση τα φημολογούμενα για εξυπηρέτηση τεράστιων συμφερόντων, που συνδέονται με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Παναχαϊκό;"

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα έκπροσωποι τού έκπολιτιστικού συλλόγου Βελβιτσίου καί τής έπιτροπής πρωτοβουλίας πολιτών θά ένημερώσουν τόν βουλευτή τής Ν.Δ Νίκο Νικολόπουλο καί τόν ύποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά γιά τίς νέες εξελίξεις.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/10/2010

Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου "Άγιος Κωνσταντίνος"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2.10.2010

Στο θέμα της υπογειοποίησης των Γ.Μ. ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Πάτρας και στην εγκατάσταση δικτύου πυλώνων στην περιοχή τοου Χαράδρου, αναφέρθηκε xθες (1.10.2010) ο εκπρόσωπος Τύπου του Νομάρχη Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλου, υπογραμμίζοντας πως "Είναι σαφές ότι το έργο της ΔΕΗ είναι σημαντικό για την περιοχή και θα συνεχιστεί.». Αυτό είναι κάτι που το θέλουν όλοι οι δημότες της Πάτρας και ως τέτοιοι το θέλουμε ΚΑΙ εμείς!
Πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος του κυρίου Νομάρχη, ότι «ζητούμε από την ΔΕΗ να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις μας κατά την πρόοδο των εργασιών, προς όφελος των κατοίκων.» !!!
Μας συγκινεί το ενδιαφέρον του κυρίου Νομάρχη και της παράταξής του για το "όφελος των κατοίκων", όμως φοβούμεθα, πως όταν -και εάν- αποφασίσει να το υπερασπιστεί, ίσως να είναι πλέον πολύ αργά, αφού το έργο θα βρίσκεται στην φάση της κατασκευής! Άλλωστε οι μελέτες γίνονται ακριβώς για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα οποιαδήποτε προβλήματα και να εξυπηρετηθεί και το «όφελος των κατοίκων» πριν αρχίσει η κατασκευή του έργου.
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κύριος εκπρόσωπος,προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι "Το Νομαρχιακό Συμβούλιο απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επειδή ήθελε να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα για τις περιοχές του Καστριτσίου και του Βελβιτσίου και όχι για να μην γίνει το έργο το οποίο θεωρούμε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίο και αφορά 200.000 κατοίκους."
Παρατήρηση 1η: Το Ν.Σ. δεν απέρριψε ΤΗΝ μελέτη, αλλά ΤΙΣ Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -τρείς συνολικά- εκθέτοντας τους κατοίκους της Πάτρς και των συνοικιών της στον κίνδυνο ακύρωσης του προγράμματος των υπογειοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα έδινε στην ΔΕΗ το επιχείρημα να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου, αφού βρέθηκε μπροστά στην συλλήβδην αρνητική στάση του Οργάνου.
Παρατήρηση 2η: Πότε και με ποιόν τρόπο, θεωρεί ο κύριος Νομάρχης, ότι θα μπορούσε "...να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα για τις περιοχές του Καστριτσίου και του Βελβιτσίου"; Μήπως δίνοντας την έγκρισή του να προχωρήσει "το έργο σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση" (δελτίο Τύπου ΥΠΕΚΑ, 23.9.2010) και μάλιστα κόντρα στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το κύρος του οποίου καταρρακώθηκε βάναυσα;;;
Και επιπλέον ποιά είναι τα περισσότερα που "ήθελε να διεκδικήσει" ο κύριος Νομάρχης;
Εμείς ένα ζητάμε και είναι γνωστό εδώ και ενάμισι χρόνο: Να απομακρυνθεί η Γ.Μ.150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ από την περιοχή του Χαράδρου, του Καστριτσίου, του Μπάλα, των δύο μοναστηριών και του Αισθητικού Δάσους και να επιλεγεί λύση υπογειοποίησης!

Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου και
για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βελβιτσίου "Άγιος Κωνσταντίνος"

ΝΙΚΗ ΤΣΕΛΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου 30/9/2010 – Θ. Πολίτης – υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Νωρίτερα σήμερα, πληροφορήθηκα από την Επιτροπή Αγώνος Πολιτών της περιοχής Βελβιτσίου-Κ. Καστριτσίου, τα δρώμενα των τελευταίων ημερών σχετικά με το ζήτημα της έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γραμμών υψηλής τάσεως της ΔΕΗ στην περιοχή τους.

Θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη και την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ο νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, συμφώνησε για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών από το υπουργείο, αγνοώντας την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη πράξη προσβάλλει ευθέως τον θεσμό του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ως επί 12ετία μέλος του, διαμαρτύρομαι και καλώ τον πρόεδρο του Συμβουλίου να συγκαλέσει το σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση επί του προκύψαντος ζητήματος.

Με εκτίμηση,


Θεόδωρος Πολίτης
Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας
Επιτ. Επιθεωρητής Δασών Δυτικής Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/9/2010

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑ



Σας επισυνάπτουμε την απόφαση δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαίας, σύμφωνα με την οποία απορρίπτει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το τμήμα του έργου της ΔΕΗ Α.Ε., Τριχωνίδα Πάτρα ΙΙ, που εμπερικλείει τους οικισμούς Χαράδρο (Βελβίτσι) και Μπάλα, τις ιερές Μονές Αγίου Νικολάου Μπάλα και Ζωοδώχου Πηγής Άνω συχαινών και τις παρόχθιες αναπτυσσόμενες οικιστικές και εμπορικές περιοχές του χειμάρρου Χαράδρου.

Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι τεράστιας σημασίας, για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Δεν γίνεται κατανοητό για ποιό λόγο ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης παραβλέπει την απορριπτική, κατά μεγάλη πλειοψηφία, απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και προχωρά στην αδειοδότηση του εν λόγω έργου, στηριζόμενος στην προφορική προσωπική άποψη του Νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο, αντιφατική μάλιστα σύμφωνα με τα δεδομένα, καθώς ο ίδιος είχε καταψηφίσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΧΑϊΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ 11ο
11η Συνεδρίαση Ν.Σ Αχαΐας
την 31-08-2010
Σήμερα στην Πάτρα 31-08-10 ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Κόλλα, συνήλθε το Ν.Σ. Αχαΐας ύστερα από την αρίθμ:528/26-08-10 πρόσκληση του Προέδρου του κ. Γ. Κόττα.
Παρόντες ήταν:
1. Αγγελόπουλος Γ. 26. Φεσσιάν Γ.
2. Αθανασόπουλος Γ. 27. Φιλιππάτος Δημ.
3. Αλεξοπούλου Χρ. 28. Φραγκίδης Χρ.
4 Βασιλείου Θεοφ. 29. Χατζηλάμπρου Βασ
5. Βέρρας Δημ. 30. Χρυσανθακοπούλου Γ.
6. Γασπαρινάτος Γ.
7. Δρακόπουλος Βλ.
8. Θεοδωρόπουλος Δημ.
9. Καφέζας Αθ.
10. Κεραμιδάς Ευστ.
11. Κρίμπας Γ.
12. Κόττας Γ.
13. Κυριακόπουλος Αθ.
14. Λύρας Ν.
15. Μαζαράκης Ανδρ.
16. Μπινιέρης Γ.
17. Παπαγιαβής Παν.
18. Πετρόπουλος Αθ.
19. Πολίτης Θ.
20. Σταθακόπουλος Ευστ.
21. Σταθοπούλου Θ.
22. Ταπεινός Γ.
23. Τόλιος Παν.
24. Τρικόγιας Παν.
25. Τσάνης Νικ.
Στη συνεδρίαση δεν παρευρέθηκε ο Νομάρχης κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος. Επίσης στην συνεδρίαση δεν παρευρέθηκαν αν και προσκλήθηκαν, οι Νομ. Σύμβουλοι κ. Ασπρούλιας Βασ, κ. Βγενόπουλος Γ., κ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα Δημ., Κ. Κοκκίνη Πατρ., κ. Μπακόπουλος Χαρ. , κ. Μπουχάγιερ Αρ. και κ. Σταθακόπουλος Νικ. καθώς και οι βουλευτές του Νομού. Παραβρέθηκαν επίσης φορείς, πολίτες και δημοσιογράφοι. Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόμιμης απαρτίας ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.
Αρ.αποφ.83/2010
Ακολούθως ο πρόεδρος εισάγει προς συζήτηση το 4ο θέμα της Η.Δ. με Τίτλο: «Έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: Αναδιάταξη των υφισταμένων δικτύων 150KV στις περιοχές Δ. Πατρέων- Ρίου- Μεσσάτιδος.»

Στη συνέχεια το Σώμα αφού άκουσε τον Πρόεδρο αυτού και τους λοιπούς ομιλητές που ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί του θέματος και έχοντας υπόψη:

1. Το αρίθμ. 127656/05-07-10 έγγραφο του Υ.ΠΕ.ΚΑ/Ε.Υ.ΠΕ.
2. Τα από 30-06-10και 02-07-10 πρακτικό της ΝΕΠ
3. Το αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ6/20835/818/25-06-10 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων
4. Το αριθμ. 10323/10-08-10 έγγραφο του Δήμου Ρίου.
5. Το αριθμ. 1276/27-08-10 έγγραφο του Αντινομάρχη Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Ποιότητας Ζωής

. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
(με ψήφους υπέρ 24, κατά 0, λευκό 1, αποχή 1)
Απορρίπτει την Μ.Π.Ε. του έργου: Αναδιάταξη των υφισταμένων δικτύων 150KV στις περιοχές Δ. Πατρέων- Ρίου- Μεσσάτιδος για τους παρακάτω λόγους:
• Διέρχεται σε ελάχιστη απόσταση από τον οικισμό Χάραδρο (Βελβίτσι), Μπάλα, Άνω και Κάτω Καστριτσίου, Μαγούλας καθώς και από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνω Συχαινών.
• Διέρχεται σε ελάχιστη απόσταση από εμποροβιοτεχνικές μονάδες παρά τον χείμαρρο Χάραδρο και σε μη οριοθετημένη παραποτάμια περιοχή του χειμάρρου αυτού με κίνδυνο μόλυνσης πόσιμων υδάτων υφιστάμενων γεωτρήσεων.
• Διέρχεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή του αισθητικού δάσους Χαράδρου- Σελέμνου καθώς και σε μικρότερη απόσταση από την περιοχή NATURA 2000 του Παναχαϊκού Όρους.
• Διέρχεται από αναδασωτέες περιοχές.
• Επεμβαίνει εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης.
• Οι παράγοντες περιβάλλον και κοινωνία δεν τηρούνται στο εν λόγω τμήμα της Γ.Μ. και δεν προβλέπεται υπογειοποίηση στους πυκνοκατοικημένους οικισμούς Ρωμανού, Ελεκίστρα, Περιβόλα, Εγλυκάδα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΚΟΤΤΑΣ Γ. ΦΕΣΣΙΑΝ