Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:



Συντήρηση-Ανάπτυξη Συστήματος-Περιβάλλον

Η συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς διενεργείται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς, η οποία με βάση το πρόγραμμα που συμφωνείται με τον ΔΕΣΜΗΕ προβαίνει στη υλοποίηση των εργασιών συντήρησης. Παράλληλα υλοποιεί πρόγραμμα ανανέωσης και αντικατάστασης πεπαλαιωμένου και μη επαρκώς αξιόπιστου εξοπλισμού του Συστήματος και του δικτύου.
Η Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς κατασκευάζει έργα Μεταφοράς σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα "Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς" (ΜΑΣΜ) που εκδίδεται από τον ΔΕΣΜΗΕ και επικυρώνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Η περιβαλλοντική πολιτική της ΓΔ/Μ κινείται στα πλαίσια της πολιτικής της Επιχείρησης, η οποία αποσκοπεί στον εναρμονισμό των λειτουργιών της με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στην ελαχιστοποίηση κατά το δυνατόν των δυσμενών επιπτώσεων που είναι δυνατόν να επιφέρουν οι δραστηριότητές της στο περιβάλλον και στη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της από τις εν γένει δραστηριότητες της.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Αρμονική Ένταξη των Δικτύων Μεταφοράς στο Περιβάλλον
Πρωταρχικός στόχος στην επιλογή της όδευσης των Δικτύων Μεταφοράς και των θέσεων των Υποσταθμών (Υ/Σ) πέραν των κριτηρίων ασφαλείας και των τεχνοοικονομικών συντελεστών, είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Για την επίτευξη του στόχου αυτού ακολουθούνται οι παρακάτω διαδικασίες :
Ενημέρωση των αρμοδίων Αρχαιολογικών υπηρεσιών και επιτόπια συνεργασία με αυτές για την οριστικοποίηση της όδευσης της Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.), θέσης Υ/Σ ώστε να αποκλείεται η εμπλοκή της γραμμής ή του Υ/Σ με χώρους και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ενημέρωση των αρμόδιων Δασικών υπηρεσιών για την όδευση της γραμμής και συνεργασία με αυτές κατά το στάδιο μελέτης και κατασκευής.
Περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 69269/5387/1990 και τον Νόμο 3010/25.4.2002. Η διαδικασία αυτή συντελείται μέσω της συνεργασίας Υπηρεσιών της ΔΕΗ με κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων καθώς επίσης με την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής εγκατάστασης του Έργου.
Τα βασικά κριτήρια που τηρούνται για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι τα εξής :
Απομάκρυνση κατά το δυνατόν της όδευσης των γραμμών μεταφοράς από κατοικημένες περιοχές και επιλογή όδευσης μέσα από άγονες και χέρσες περιοχές.
Αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς ή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι σύμβασης ΡΑΜΣΑΡ, ΦΥΣΗ 2000, εθνικοί δρυμοί, δάση ιδιαίτερης αισθητικής κ.λ.π.)
Κατάλληλη αντιμετώπιση της μορφολογίας του εδάφους, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές του τυποποιημένου υλικού των γραμμών μεταφοράς. (Αποφεύγονται περιοχές μεγάλου υψομέτρου και ορεινές εδαφικές εξάρσεις. Τα διάφορα εμπόδια, όπως π.χ. ρέματα, χαράδρες, κύριοι δρόμοι κ.λ.π. διασταυρώνονται σε κατάλληλες θέσεις).
Αποφυγή για αισθητικούς λόγους της παράλληλης όδευσης ή διασταύρωσης της γραμμής με δρόμους αξιόλογης κυκλοφορίας. Προτιμώνται οι αγροτικοί δρόμοι, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή της γραμμής και η συντήρησή της.
Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει ορίσει -με ιδιαίτερη αυστηρότητα- τα επιτρεπόμενα όρια των πεδίων, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους χρήστες της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συστάσεις αυτές ακολουθούνται κατά γράμμα τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία.

Η ΔΕΗ μελετά τις εγκαταστάσεις της εφαρμόζοντας όλους τους παραπάνω κανονισμούς. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι όχι απλώς ικανοποιούνται τα αυστηρά αυτά όρια, αλλά οι τιμές που προκύπτουν είναι κατά δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μικρότερες των ορίων.
Περιβάλλον
H ΔΕΗ Α.Ε. εφαρμόζει με συνέπεια μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους νέους νόμους της Πολιτείας και τις Κοινοτικές Οδηγίες. Λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών, συνδράμει τους εθνικούς στόχους για το περιβάλλον, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναπτύσσει και εφαρμόζει συστήματα διαχείρισης της ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης και αντικρίζει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τον πολίτη.
…………………………………………….
Αυτή είναι η πολιτική της ΔΕΗ, όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Και ποιός θα μπορούσε να διαφωνήσει με όλα αυτά; Ακούγονται,άλλωστε, τόσο ωραία!
Όμως,
**Πιστεύει κανείς ότι στην περίπτωσή μας, υπάρχει "αρμονική Ένταξη των Δικτύων Μεταφοράς στο Περιβάλλον"; Όταν οι θέσεις που προβλέπονται για τους πυλώνες στον οικισμό μας είναι μέσα στα όριά του και λίγα μέτρα από τις αυλές και τα σπίτια μας;
**Πιστεύει κανείς ότι επιτυγχάνεται η "ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον"; Όταν θα αναγκαστούμε να ζούμε κάτω από τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίπλα από τους πυλώνες, και πάντως ΜΕΣΑ στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που θα δημιουργηθεί;
**Πιστεύει κανείς ότι ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η ίδια η ΔΕΗ για "Απομάκρυνση κατά το δυνατόν της όδευσης των γραμμών μεταφοράς από κατοικημένες περιοχές και επιλογή όδευσης μέσα από άγονες και χέρσες περιοχές", η τελική προμελέτη που έχουμε στα χέρια μας για τις "Αναδιιατάξεις ΓΜ 150 & 400 KV στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πατρέων";
**Πιστεύει κανείς ότι τηρείται το κριτήριο που θέτει η ίδια η ΔΕΗ για «Αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς ή χαρακτηρίζονται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι σύμβασης ΡΑΜΣΑΡ, ΦΥΣΗ 2000, εθνικοί δρυμοί, δάση ιδιαίτερης αισθητικής, κ.λ.π.)» ; Όταν στην εν λόγω τελική προμελέτη οι πυλώνες θα διασχίζουν και θα κακοποιούν το χαρακτηρισμένο δάσος ιδιαίτερης αισθητικής, που στεφανώνει το χωριό μας;
**Πιστεύει κανείς ότι. αν εγκατασταθούν οι πυλώνες μέσα στον οικισμό και στο δάσος μας και πάνω από τα κεφάλια μας, τα σπίτια μας και τα δέντρα μας θα περνάνε τα καλώδια , επιτυγχάνεται η "Ελαχιστοποίηση της αισθητικής επιβάρυνσης με κατάλληλες επιλογές οδεύσεων και υπογειοποιήσεις σε αστικές περιοχές";
Οι άνθρωποι της ΔΕΗ, οι οποίοι πρόκειται να κάνουν τις επόμενες μέρες την αυτοψία, που έπρεπε να έχει γίνει πριν ξεκινήσει καν η προμελέτη ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό, θα μπορέσουν να πείσουν κανέναν από μας ή οποιονδήποτε άλλον αντικειμενικό παρατηρητή, ότι η Επιχείρηση, "αντικρίζει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τον πολίτη";

ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου