Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Χ Η Ρ Ε Σ Α Π Ο Υ Σ Ι Ε Σ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Μέσα σε κλίμα έντασης το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ενέκρινε την Παρασκευή με περιορισμένη πλειοψηφία την «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 150 KV ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΤΙΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Μ. 150 KV ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ».
Υπέρ της ΜΠΕ ψήφισαν 19 από τους Δημ. Συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου.
Έντεκα υποστήριξαν την ανάκληση της ΜΠΕ και την διόρθωσή της, ενώ άλλοι έντεκα απουσίαζαν ή προτίμησαν να μην είναι παρόντες στην ονομαστική ψηφορία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Α. ΦΟΥΡΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ερμηνεύεται και ως προσωπική πολιτική ήττα του Δημάρχου και θα πρέπει να προβληματίσει, αφού μεταξύ των απόντων περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη της παράταξής του (π.χ. Ι. Κασσίμης, Δημ. Τσιμπούκης, Σπ. Τυροδήμος).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την αρχική πρόταση της ΔΕΗ για το σύνολο του έργου το Δ.Σ. Πατρέων την είχε ψηφίσει ΟΜΟΦΩΝΑ στις 22.7.2008.
Της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί, το πρωί της Παρασκευής, σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος με εκπροσώπους των θιγόμενων περιοχών, στην οποία ο κύριος Φούρας τους ενημέρωσε (ίσως για να παραπλανήσει κάποιους εξ αυτών και να αποφύγει την «ενοχλητική» παρουσία τους), ότι η βραδινή συνεδρίαση επρόκειτο να αναβληθεί, λόγω κατάληψης της αίθουσας από το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της απεργίας. Ωστόσο η συνεδρίαση έγινε κανονικά.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Οι κάτοικοι του Χαράδρου (Βελβιτσίου) και του Μπάλα, με την συμπαράσταση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Βελβιτσίου και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Κατοίκων, έδωσαν δυναμικό και κυρίως ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ «παρών» στη συνεδρίαση, ενώ διένειμαν σε όλους τους Δημ. Συμβούλους τεκμηριωμένο φάκελο με τα σημεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα οποία την καθιστούν, επιεικώς, απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά κινείται ...εκτός τόπου.

"ΛΑΘΗ' ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΕ

Μια σειρά «λαθών» και παραλήψεων στην ΜΠΕ, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά το Βελβίτσι και μέρος του Μπάλα, αποκαλύφθηκε ενώπιων όλων. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Κατοίκων στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στην εν λόγω ΜΠΕ:
• Δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της ότι η Γ.Μ. πρόκειται να κατασκευαστεί στην κοίτη και στην παρόχθια περιοχή του επικίνδυνου χειμάρρου Χαράδρου, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται ακόμα και στην ίδια την εν λόγω ΜΠΕ δεν επιτρέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία. Όλοι οι πατρινοί και οπωσδήποτε ο Δήμαρχος, το Δ.Σ. καθώς και οι υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο χείμαρος Χάραδρος σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων υπερχειλίζει και προκαλεί ζημιές, κάτι που τον καθιστά ωρολογιακή βόμβα για περιοχές του Αρκτικού διαμερίσματος. Εφ’ όσον εγκατασταθούν εκεί πυλώνες της ΔΕΗ, η Πάτρα τον Χειμώνα θα ζει υπό την μόνιμη απειλή ενός μπλακ άουτ.
• Αποσιωπάται το ότι η Γ.Μ. διασχίζει το αισθητικό δάσος των χειμάρρων Σελέμνου και Χαράδρου, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Άλλωστε ο ίδιος Δήμαρχος και το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα, απορρίψει την κατασκευή έργων στο συγκεκριμένο δάσος.
• Υποστηρίζεται ανακριβώς ότι η απόσταση του έργου από τα θεσμοθετημένα όρια του πλησιέστερου οικισμού είναι περίπου 500 μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα στον Χάραδρο (Βελβίτσι) είναι 20 μέτρα.
Αυτά είναι μόνον μερικά από τα «λάθη» και τις παραλείψεις που καθιστούν την ΜΠΕ αναξιόπιστη και προκαλούν ευλόγως το ερώτημα, αν κάποιος από το Γραφείο που την εκπόνησε, είχε υπ’ όψιν του τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής και αν την επισκέφτηκε ποτέ. Γιατί αν την επισκέφτηκε, πώς είναι δυνατόν να μην είδε ολόκληρον χείμαρο και ολόκληρο δάσος και επομένως να αποφανθεί για τις επιπτώσεις του έργου σ' αυτό το Περιβάλλον;
Πάντως, η έγκριση της συγκεκριμένης ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο,είναι αυτή που θα οδηγήσει το έργο των αναδιατάξεων σε νέες καθυστερήσεις και περιπέτειες λόγω των αναμενόμενων ενστάσεων και προσφυγών.
Οι κάτοικοι του Χαράδρου (Βελβιτσίου) ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους , είναι τώρα έτοιμοι για τον επόμενο σταθμό, που είναι η κατάθεση ένστασης κατά της ΜΠΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΑΔΡΟΥ(ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου