Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΜΠΕ...ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ!!!

Μέλη της Επιτροπής πρωτοβουλίας των κατοίκων του Χαράδρου (Βελβιτσίου)διένειμαν στους Δημ. Συμβούλους τεκμηριωμένο φάκελο με σημεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα οποία την καθιστούν,επιεικώς,απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά κινείται ...εκτός τόπου.
Αναρωτιέται κανείς, αν κάποιος από το γραφείο που εκπόνησε αυτή τη μελέτη,επισκέφτηκε ποτέ την περιοχή. Γιατί αν την επισκέφτηκε, πώς και δεν είδε ολόκληρον χείμαρο, ολόκληρο δάσος, ώστε να αποφανθεί για τις επιπτώσεις του έργου σ' αυτό το Περιβάλλον;


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


"Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
για όλους μας, αλλά κυρίως για σας, έφτασε η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων.
Η ώρα να σταθείτε απέναντι σ’ εμάς, τους συνδημότες σας, και με το αίσθημα ευθύνης που αναλογεί σε αιρετούς εκπροσώπους πολιτών, να πάρετε οριστικά και ανοιχτά θέση στο θέμα της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία, όπως σας έχουμε ενημερώσει κατ’ επανάληψιν σχεδιάζεται να περάσει πολύ κοντά από τα όρια του οικισμού μας, δίπλα σχεδόν από επαγγελματικές και βιοτεχνικές μονάδες και μέσα από τμήμα του αισθητικού δάσους των χειμάρων Σελέμνου και Χαράδρου.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΕ


Στην ΜΠΕ, που έχετε στα χέρια σας, με τον τίτλο«ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 150 KV ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΤΙΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Μ. 150 KV ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ», θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι:
***Σε κανένα σημείο της δεν αναφέρεται ότι η Γ.Μ. πρόκειται να κατασκευαστεί στην κοίτη και στην παρόχθια περιοχή του χειμάρου Χαράδρου, που όπως γνωρίζετε πολύ καλά, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για περιοχές του Αρκτικού διαμερίσματος, λόγω συχνών υπερχειλίσεων. Εφ’ όσον εγκατασταθούν εκεί πυλώνες της ΔΕΗ, η Πάτρα τον Χειμώνα θα ζει υπό την μόνιμη απειλή ενός μπλακ άουτ.

***Αποσιωπάται το ότι η Γ.Μ. διασχίζει το αισθητικό δάσος των χειμάρων Σελέμνου και Χαράδρου, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Άλλωστε το Συμβούλιό σας έχει, και πρόσφατα, απορρίψει την κατασκευή έργων στο συγκεκριμένο δάσος.

***Υποστηρίζεται ανακριβώς ότι η απόσταση του έργου από τα θεσμοθετημένα όρια του πλησιέστερου οικισμού είναι περίπου 500 μέτρα.

***Αποσιωπάται ότι, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα από την ΔΕΗ, οι πυλώνες θα είναι ορατοί από κάθε σημείο του οικισμού μας, και από τους διερχόμενους, αφού θα βρίσκονται δίπλα στον δημοτικό δρόμο και άρα η οπτική όχληση θα είναι τεράστια.

***Δεν εξηγείται, γιατί κρίθηκε αναγκαία η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης για όδευση παράλληλη με την υπάρχουσα Γ.Μ. 150 KV και η επίκληση «έντονων γεωλογικών φαινομένων» από τη ΔΕΗ, στο παράρτημα με την αλληλογραφία, δεν υποστηρίζεται από καμία επιστημονική μελέτη.

***Αναφέρεται ότι το μήκος της Γ.Μ. είναι 6052 m, κάτι που αναμφιβόλως ανεβάζει σημαντικά το κόστος του έργου.

***Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω όδευση της Γ.Μ. δεν είχε αποτυπωθεί στον χάρτη «ΤΜ ΓΜ 1544/Γ 9.04.2008 ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 150 ΚΑΙ 400 KV ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ. (ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ)», ο οποίος ετέθη υπ’ όψιν σας στις 22.07.2008, όταν εγκρίνατε ομόφωνα την πρόταση της ΔΕΗ.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
με βάση όλα τα παραπάνω, που είναι μόνον μερικά από τα αμφισβητήσιμα σημεία της υπό κρίσιν ΜΠΕ, σας καλούμε να την απορρίψετε ως ανακριβή, ασαφή και ελλειπή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου