Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΕ

Στο γραφείο του Αντινομάρχη Αχαΐας,Γιάννη Γασπαρινάτου,κατατέθηκε σήμερα η ένσταση των κατοίκων του Χαράδρου(Βελβιτσίου)κατά της "ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 150 KV ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΤΙΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Μ. 150 KV ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ», η οποία αναφέρεται στο έργο που σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί η ΔΕΗ.
Η ένσταση προσυπογράφεται και από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ενώ παρέμβαση στη διαβούλευση έκαναν και οι μοναχές της Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Μπάλα.
Είναι πλέον στο χέρι του Νομαρχιακού Συμβουλίου να πάρει την τελική και σωστή απόφαση, αφού μελετήσει και λάβει σοβαρά υπ' 'οψιν όλα αυτά που καθιστούν την ΜΠΕ αναξιόπιστη.

Στη συνέχεια παρατίθενται τα κύρια σημεία του κειμένου της ένστασης:


«Σχετικά με την «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 150 KV ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΤΙΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Μ. 150 KV ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ» ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 και ειδικότερα ως προς το τμήμα της που αφορά το τμήμα του έργου Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ.
Το έργο αυτό, όπως και όλα τα παρόμοια, προκειμένου να αδειοδοτηθεί, πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη, αναλυτική και τεκμηριωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), σύμφωνα με τις κείμενες εθνικές, διεθνείς και κοινοτικές διατάξεις. Παρόλο που βάση των ίδιων διατάξεων οι νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής (150 KV) και υπερυψηλής (400 KV) τάσης υπάγονται στην διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου αυτό δεν έχει συμβεί.

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τα παραπάνω έργα «η μη έγκριση από κάποιον Δήμο της πρότασης της ΔΕΗ Α.Ε. θα καθιστούσε το έργο μη υλοποιήσιμο», όπως αναφέρεται στη σελίδα 9 στο Συμπληρωματικό Τεύχος της ΜΠΕ. Στην περίπτωση του νέου εναέριου τμήματος Γ.Μ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ, αυτό που πρόκειται να υλοποιηθεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ΟΜΟΦΩΝΑ έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων και το οποίο ζητάμε να υλοποιηθεί όπως αποτυπώνεται στο χάρτη που τη συνοδεύει.

Η αλλαγή της όδευσης της Γ.Μ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ δεν τεκμηριώνεται ούτε από τον Δήμο Πατρέων, ούτε από την ΔΕΗ, ούτε από την ΜΠΕ παρά το ότι η νέα Γ.Μ. διέρχεται: πολύ κοντά από τον οικισμό Χάραδρος (Βελβίτσι) και στις γεωτρήσεις ύδρευσης, στην μη οριοθετημένη κοίτη και κατά μήκος του ομώνυμου χειμάρρου, διασχίζει το Αισθητικό Δάσος Χαράδρου-Σελέμνου και περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και πολύ κοντά από τα όρια της περιοχής NATURA 2000 του όρους Παναχαϊκού.

Για τους παραπάνω λόγους και για άλλους που θα αναπτυχθούν παρακάτω, ζητάμε την απόρριψη της υπό κρίσιν Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ως προς το τμήμα της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ, από τα σημεία της Κ1 έως Κ12Ν, τμήμα το οποίο πρέπει να επανασχεδιαστεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Η ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί επειδή δεν αναφέρεται στην πραγματική κατάσταση και, συνεπώς, είναι ανακριβής, ασαφής, πλημμελής και ελλιπής.

Οι λόγοι για τους οποίους ζητάμε να γίνει δεκτό το αίτημά μας για την απόρριψή της περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

1. Η ΜΠΕ, η ΔΕΗ και ο Δήμος Πατρέων δεν τεκμηριώνουν επαρκώς την σκοπιμότητα του έργου της αναδιάταξης της ΓΜ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ.

2. Η ΜΠΕ υποστηρίζει ψευδώς, ότι η προτεινόμενη όδευση απέχει από τον πλησιέστερο οικισμό 500 μέτρα και αποκρύπτει παντελώς την ύπαρξη του οικισμού Χάραδρος (Βελβίτσι) και τη γειτνίασή του περίπου στα 20 μέτρα με την Γ.Μ. κάτι που θα έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όσο και στο αισθητικό τοπίο που περιβάλλει τον οικισμό.

3. Η ΜΠΕ δεν έχει λάβει υπ’ όψιν το γεγονός, ότι περίπου 2600 μ. της όδευσης της Γ.Μ. διέρχονται από την ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ κοίτη και την παραποτάμια περιοχή του χειμάρρου Χαράδρου παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από την πολεοδομική νομοθεσία.

Η ΜΠΕ, ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΗ αποκρύπτουν το γεγονός ότι τμήμα της Γ.Μ. διέρχεται σε μεγάλο μήκος πάνω από τον αγωγό της ΔΕΥΑΠ, ο οποίος από τις γεωτρήσεις του Χαράδρου μεταφέρει νερό στον οικισμό και σε μεγάλο μέρος της πόλης της Πάτρας.

4. Η ΜΠΕ υποστηρίζει ψευδώς, ότι η προτεινόμενη όδευση δεν διέρχεται από αισθητικά δάση και απέχει 500 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή του όρους Παναχαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα διασχίζει το προστατευόμενο Αισθητικό Δάσος των χειμάρρων Χαράδρου και Σελέμνου κατά 570 μ. και αναπτύσσεται σε απόσταση 205 μ. από την περιοχή NATURA 2000 του όρους Παναχαϊκό GR2320007 με αποτέλεσμα να προκαλέσει ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο ελάχιστο εναπομένον φυσικό περιβάλλον της Αχαΐας. Επιπλέον η ΜΠΕ παραλείπει να αναφέρει, το γεγονός ότι η προτεινόμενη Γ.Μ. διέρχεται από αναδασωτέες περιοχές, πολύ δε περισσότερο να εξετάσει τις επιπτώσεις του έργου σ’ αυτές.

5. Η ΜΠΕ αποφεύγει να αναφερθεί στην οπτική όχληση που προκαλείται από τους πυλώνες και τα καλώδια των γραμμών μεταφοράς για τους κατοίκους του οικισμού Χάραδρος (Βελβίτσι).

6. Δεν αιτιολογείται η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ΔΕΗ, 9.04.2008, για κατασκευή της Γ.Μ. παράλληλα με την υφιστάμενη Γ.Μ., την οποία πρόταση έχει εγκρίνει ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στις 22/07/08. Η νέα τελική προμελέτη συντάχθηκε έπειτα από έντονες πιέσεις και έγγραφες καταγγελίες των κατοίκων του Χαράδρου καθώς η «χάραξη» του έργου της ΔΕΗ είχε αρχίσει να «μελετάται» χωρίς να υποστηρίζεται από κάποια προμελέτη.

7. Η επιλογή της προτεινόμενης όδευσης αυξάνει το συνολικό μήκος της Γ.Μ. κατά 6052 μέτρα- από συνολικά 3250 μ., που είχε αρχικώς προταθεί από τη ΔΕΗ και είχε ψηφιστεί από το Δ.Σ. Πατρέων- και προσθέτει 13 πυλώνες, αυξάνοντας έτσι υπερβολικά και το συνολικό κόστος του έργου.

8. Παραλείπεται από το παράρτημα της φωτογραφικής τεκμηρίωσης το τμήμα του έργου Γ.Μ. 150 ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ από το σημείο Κ1 ως το σημείο Κ12Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου