Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΒΙΤΣΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

2/9/2009

Σε κρίσιμη καμπή έχει φθάσει η υπόθεση της Γραμμής Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας –Γ.Μ. 150 KV Υ/Σ ΚΟΡΙΝΘΟΥ –Υ/Σ ΠΑΤΡΑ Ι, και η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει πυλώνες στον Χάραδρο (Βελβίτσι) και στο Μπάλα, κάτι που έχει θέσει τους κατοίκους σε συναγερμό εδώ και τέσσερις μήνες.
Ήδη η ΔΕΗ προχωράει στην υλοποίηση του έργου και κόβει δέντρα στην δασική περιοχή του Μπάλα, παρά τις αντιδράσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

***9.4.2008: Η ΔΕΗ ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα της Πάτρας, να φύγουν, δηλαδή, οι πυλώνες και οι υποσταθμοί υψηλής και υπερυψηλής τάσης από τον αστικό ιστό της πόλης, καταθέτει στον Δήμο Πατρέων συνολικό σχέδιο αναδιάταξης των δικτύων της.
Στον συνοδευτικό χάρτη η Γ.Μ. 150 KV Υ/Σ ΚΟΡΙΝΘΟΥ –Υ/Σ ΠΑΤΡΑ Ι χαράσσεται παράλληλα με την υφιστάμενη Γ.Μ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ.

***22.7.2008: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων υιοθετεί ΟΜΟΦΩΝΑ την πρόταση της ΔΕΗ. Για την γραμμή, που μας αφορά, η απόφαση αναφέρει: «…η Γραμμή Κόρινθος –Πάτρα Ι …να ανεβαίνει μέχρι ένα σημείο στο Χάραδρο και από εκεί γίνεται εναέρια και περνάει υπεράνω των κατοικημένων περιοχών, μετά από αιτήματα των κατοίκων και τα αιτήματα, που υποβάλαμε, αποφεύγεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης, αποφεύγεται ο οικισμός της Βούντενης και 2-3 άλλοι οικισμοί που είναι εκεί γύρω και καταλήγει στο Πάτρα 3 (Ζαβλάνι). Παρακάμπτουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, απαλλάσουμε από τα εναέρια δίκτυα υψηλής τάσης και τους πυλώνες τις συνοικίες Μποζαϊτικα και Συχαινά και στη συνέχεια υπογειοποιείται…»
Τόσο στην πρόταση όσο και στον συνοδευτικό χάρτη της ΔΕΗ, ο Οικισμός Βελβιτσίου, ούτε αναφέρεται ούτε καν σημειώνεται, όπως οι άλλοι Οικισμοί. Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά σ’ αυτόν στην απόφαση του Δ.Σ.

***Μαϊος 2009:Εντελώς τυχαία, κάτοικοι του Βελβιτσίου, μαθαίνουν για πρώτη φορά από συννεργείο της ΔΕΗ, το οποίο κάνει μετρήσεις, ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης ΜΕΣΑ στο χωριό, όπως και στο Μπάλα.
Ακολουθεί αναστάτωση και έντονη κινητοποίηση των κατοίκων που αποκαλύπτει ότι:
--Έχει αλλάξει η όδευση της Γ.Μ. 150 KV Υ/Σ ΚΟΡΙΝΘΟΥ –Υ/Σ ΠΑΤΡΑ Ι και πλέον διέρχεται μέσα από τον Οικισμό, ανάμεσα σε σπίτια και αυλές, από καλλιέργειες και οικόπεδα και παράλληλα σε σειρά επαγγελματικών και βιοτεχνικών μονάδων, που βρίσκονται κατά μήκος του χειμάρου Χαράδρου, δίπλα στον δρόμο..
--Η νέα όδευση της Γ.Μ συνεχίζει μετά τον οικισμό μέσα στην παραποτάμια δασική έκταση, που έχει χαρακτηριστεί ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ με το Ν.Δ. 996/71 και στο όρος Παναχαϊκό που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.
--Η αλλαγή της όδευσης της Γ.Μ. δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, και οι Δημοτικές Παρατάξεις ενημερώνονται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων. Η εξουσιοδότηση του Δ.Σ. προς τον Δήμαρχο αφορά μόνον βελτιώσεις και οπωσδήποτε όχι πλήρη αλλαγή.
--Η νέα όδευση περνάει ΥΠΟΓΕΙΩΣ τα όρια του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια γίνεται εναέρια.
-- Ούτε και στον νέο χάρτης με ημερομηνία 26/05/2009 δεν σημειώνεται ο Οικισμός του Βελβιτσίου, παρά μόνον χαράσσεται μια κόκκινη γραμμή, που τον διασχίζει.
--Η αλλαγή έγινε από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την ΔΕΗ, ώστε να εξυπηρετηθούν, όπως διαφαίνεται, «πελατειακές» σχέσεις με παράγοντες από τη Βούντενη και τη Δραγώλαινα.

***Πέρασε πολύτιμος χρόνος, ώσπου η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων.
να γίνει δεκτή από την Δημοτική Αρχή και αφού είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, τον Νομάρχη, τοπικούς βουλευτές, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τα Κόμματα, και φορείς της πόλης.

***26.6.09: Ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

***30.6.2009: Γίνεται επιτόπια αυτοψία από τον Δήμαρχο, Ανδρέα Φούρα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σπύρο Δεμαρτίνο, και κλιμάκιο της ΔΕΗ.
Αντιλαμβάνονται το «έγκλημα» που θα γίνει, αν προχωρήσει ως έχει το σχέδιό τους, και δεσμεύονται ότι θα γίνει νέα αλλαγή.

***9.7.2009: Συνεργείο της ΔΕΗ «συλλαμβάνεται» από κατοίκους να κόβει δέντρα στο δάσος, πάνω από το Μπάλα. Η «επιχείρηση» διακόπτεται από δυναμική παρέμβαση των κατοίκων και το Δασαρχείο Πατρών καταθέτει μήνυση.

***Το όλο θέμα και οι αντιδράσεις των κατοίκων έχει πάρει τεράστια δημοσιότητα, και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

***31.7.2009: Κατατίθεται έγγραφη αναφορά κατοίκου του Βελβιτσίου στη Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς της ΔΕΗ, με την οποία εκτίθεται η κατάσταση, ζητείται να ληφθούν υπ όψιν οι αντιδράσεις των κατοίκων και επίσης επίσημη ενημέρωση.

***19.8.2009: Στην απάντησή της η Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς, ενημερώνει ότι η όδευση της Γ.Μ. 150 KV Υ/Σ ΚΟΡΙΝΘΟΥ –Υ/Σ ΠΑΤΡΑ Ι άλλαξε και πάλι και ότι η ΔΕΗ μετά την επιτόπια αυτοψία στις 30.6.2009 δεσμεύτηκε «…το νέο δίκτυό της να διέρχεται 100% από δασικές περιοχές και κατέθεσε τις τελικές αναδιατάξεις των γραμμών της περιοχής την 10.7.09».
Επιπλέον , στην απαντητική επιστολή - που συνοδεύεται από χάρτη με την τελική προμελέτη – αναφέρεται ως αιτιολογία της νέας αλλαγής ότι «…καταργήθηκε μια νέα γραμμή μεταφοράς (σύμφωνα με το 9.4.08 σχέδιο ) που θα διερχόταν σε απόσταση 50m, από τα όρια του οικισμού Σκιόεσσα, από καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και από τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης »
Επιπλέον ενημερώνει ότι στις 7.8.09 κατατέθηκαν στην ΕΥΠΕ οι τελικές μελέτες .

***2.9.2009: Συνεργείο τηςς ΔΕΗ «συλλαμβάνεται» και πάλι να ανοίγει δρόμο κόβοντας δέντρα στο δάσος του Μπάλα, με την άδεια του Περιφερειάρχη, όπως ισχυρίζεται, κάτι που προκαλεί την αντίδραση των κατοίκων που το πληροφορήθηκαν, ακόμα και των καλογραιών της Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

1ον: Είναι θετικό και αποτελεί νίκη των κατοίκων το ότι η νέα όδευση της Γ.Μ. δεν διασχίζει τους οικισμούς του Βελβιτσίου και του Μπάλα.

2ον: Δεν είναι καθόλου ακριβές ότι «το νέο δίκτυο διέρχεται 100% από δασικές περιοχές». Διότι , όπως φαίνεται στον χάρτη: Η γραμμή κινείται κατά μήκος της κοίτης του χειμάρου Χαράδρου, ακριβώς ΔΙΠΛΑ από ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ και ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ μονάδες. Μεταξύ, δε, των κτισμάτων και παράλληλα με τον δρόμο -συνεπώς και με το «νέο δίκτυο»- βρίσκονται οικόπεδα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που, θεωρώ ότι, πρέπει να τύχουν της ίδιας προστασίας από την ΔΕΗ, όπως οι αντίστοιχες στην Σκιόεσσα.

3ον: Δεν είναι καθόλου ακριβές ότι η από 9.4.08 πρόταση όδευσης -η ΜΟΝΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΕΩΝ στις 22.6.2008- «θα διερχόταν σε απόσταση 50 m από τα όρια του οικισμού Σκιόεσσα, και από τον αρχαιλογικό χώρο της Βούντενης». Οι αποστάσεις είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερες:
Ο Αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης απέχει από την υφιστάμενη γραμμή ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ (άρα και από την εγκεκριμένη από το Δ.Σ. Πατρέων πρόταση της ΔΕΗ της 9ης 4ου 2008) 565m και όχι 50 m, όπως ΑΝΑΚΡΙΒΩΣ ισχυρίζεται η ΔΕΗ. Το δε πλησιέστερο προς αυτή τη γραμμή σπίτι απέχει τουλάχιστον 100 m .

4ον: Επιπλέον, ότι στον ίδιο χάρτη (από 10.7.2009), αλλά και στους προηγούμενους ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βούντενης αποτυπώνεται σε εντελώς ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ, αφού στην πραγματικότητα βρίσκεται στη θέση «Λιαπέϊκα», ακριβώς απέναντι από τον οικισμό της Σκιόεσσας, μετά τη χαράδρα και κάτω από την περιοχή Ξερόλακα. (Θα τα δεί κανείς όλα αυτά , αν περιηγηθεί στο google earth).
Ευλόγως εκφράζεται η υποψία από τους κατοίκους και την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, ότι σκοπίμως και δολίως έχει γίνει αυτό το «λάθος», ώστε να παραπλανηθούν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ και να συναινέσουν στην τροποποίηση της όδευσης Γ.Μ. 150 KV Υ/Σ Κορίνθου-Υ/Σ Πάτρα, εξυπηρετώντας, άθελα, ιδιωτικά συμφέροντα.

5ον:Η νέα Γ.Μ. παρακάμπτει μεν τις ΑΥΛΕΣ των σπιτιών του Βελβιτσίου και δεν το διασχίζει, ΟΜΩΣ, διέρχεται από τα όρια του οικισμού, ένας δε από τους πυλώνες τοποθετείται ακριβώς ΜΕΣΑ στην υπό διαμόρφωση πλατεία.
Ενδεικτικά ,λοιπόν, το «νέο δίκτυο» απέχει:
--50m από το πρώτο μιάς σειράς σπιτιών εντός οικισμού,(Κ5 στον χάρτη σας) ,
--30 έως 42m από άλλα σπίτια, επίσης εντός οικισμού (μεταξύ Κ5 και Κ6) ,και
--79m από το τελευταίο σπίτι του χωριού στην πλευρά του χειμάρου και πρίν η γραμμή μπεί στο δασικό (Κ6 στον χάρτη σας).

6ον: Από τις επαγγελματικές και βιοτεχνικές μονάδες, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του παραποτάμιου δρόμου και του χειμάρου Χαράδρου, στην περιοχή μεταξύ των σημείων Κ5 και Κ2 στον χάρτη (κάποιες απ’ αυτές δεν αποτυπώνονται καν στον χάρτη, προφανώς λόγω παλαιότητάς του), η νέα Γ.Μ περνάει σε απόσταση:
--70m από την εργοληπτική κατασκευαστική εταιρεία «ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και ΥΙΟΙ» ,
--20m από την μονάδα ειδών υγιεινής «ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ»,
--70m από την «ΤΑΧΥΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΓΡΑΒΑΝΙΑΣ-ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ Ο.Ε.», συμφερόντων και της ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ του κυβερνώντος κόμματος, Νατάσσας Ράγιου.(50 εργαζόμενοι)
--23m πό την σωληνοποιία «ΠΑΝΤΕΛΗΣ»
--18m από τη σκαφών αναψυχής «ΚΑΡΕΛ»
--18m από την εταιρεία τροφοδοσίας ΚΥΡΟΥΣΗΣ Α.Ε (10 εργαζόμενοι)
--18m από το συγκρότημα επιχειρήσεων «ΠΟΥΛΙΑΣ-Σ. ΜΠΡΑΚΑΤΣΕΛΟΣ ΑΕ», «ΠΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», «ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ», «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕ», «INTERFISH AE» κ.λπ. (συνολικά 200 εργαζόμενοι)
--15m από την «ΥΦΑΝΤΗΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» (24 εργαζόμενοι)
--12m από την «ΚΥΡ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Ο.Ε ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ»(10 εργαζόμενοι)
(Οι μετρήσεις έγιναν μέσω του google earth).
Στις μονάδες αυτές απασχολούνται καθημερινά περίπου 300 εργαζόμενοι, που πλέον, αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο της ΔΕΗ, θα είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

7ον: Βγαίνοντας από τον οικισμό του Βελβιτσίου, η προτεινόμενη νέα όδευση της γραμμής περνάει μέσα από το ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ (Ν.Δ. 996/71) στις όχθες του χειμάρου Χαράδρου και συνεχίζει διασχίζοντας δάσος του όρους Παναχαϊκό, που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές ΝΑTURA 2000, για να φτάσει στα όρια του οικισμού Μπάλα.

8ον: Το γεγονός ότι και μέρος της νέας πρότασης όδευσης διέρχεται υπογείως κατά μήκος του χειμάρου στα όρια της ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Πατρών, γεννά ενδεχομένως ζήτημα άνισης και συνεπώς αντισυνταγματικής μεταχείρισης πολιτών (δηλαδή, μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αγροτών και απλών εργαζομένων, που ζούν ή εργάζονται στο Βελβίτσι και στο Μπάλα).

10ον: Παρατηρεί κανείς ότι και σ’ αυτόν τον τελευταίο χάρτη ο οικισμός του Βελβιτσίου ούτε καν σηματοδοτείται, όπως οι άλλοι οικισμοί, γεγονός, που μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι καταδεικνύει τη βιασύνη και την προχειρότητα εκείνων που, παρασύροντας και την ΔΕΗ, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα εις βάρος συνδημοτών τους.
Και πίσω απ’ αυτήν την παράλειψη, ευλόγως μπορεί κανείς να διακρίνει σκοπιμότητα και ενδεχομένως δολιότητα με απώτερο σκοπό την εξαπάτηση των κατοίκων και την παραπλάνηση των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ.


ΛΥΣΗ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στο σημείο που έχει φτάσει το θέμα και με την ΔΕΗ να επιμένει στην πρότασή της (σχέδιο 10.7.09) και τον Δήμο Πατρέων να τηρεί αιδήμονα σιωπή, οι κάτοικοι του Βελβιτσίου και του Μπάλα δεν έχουν παρά να επιμείνουν στον αγώνα τους, ώστε να μην εκτεθεί στον κίνδυνο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, αλλά και των γενεών που θα ακολουθήσουν, να μην περάσει το δίκτυο δίπλα από τα σπίτια, τις καλλιέργειες, τα οικόπεδα και τις επαγγελματικές και βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής τους και να αποφευχθεί η βάναυση προσβολή του φυσικού Περιβάλλοντος.
Ζητούν, τέλος, από τους εμπλεκόμενους -ΔΕΗ και Δήμο Πατρέων- δικαίωση με ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες.




Σ.σ.:Ενημέρωση μπορεί να έχει κανείς και από το xaradros.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου