Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της Εφημερίδας "Πελοπόννησος" για το θέμα των πυλώνων η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του Χαράδρου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου "Άγιος Κωνσταντίνος" έστειλαν το παρακάτω σχόλιο:

"Κύριε Διευθυντά!

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, που δημοσιεύσατε σήμερα υπό τον τίτλο «Bολτ εδώ, βολτ εκεί και στη μέση ο Νομάρχης».

**Έχει ενδιαφέρον, γιατί σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι αυτό των αναδιατάξεων των δικτύων της ΔΕΗ, επιχειρεί να διαχωρίσει τους κατοίκους σε αυτούς που θέλουν να «υλοποιηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ» και «επαινούν τον Νομάρχη», και σε αυτούς που «απαιτούν το αντίθετο», δημιουργώντας έτσι μέτωπα και αντίπαλα στρατόπεδα.
Εξ όσων γνωρίζουμε και γνωρίζουν οι πάντες, που καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει ταχθεί ΚΑΤΑ του έργου. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε εκφράσει και εκφράζουμε με κάθε ΝΟΜΙΜΟ μέσο και τρόπο την ένστασή μας μόνον ΣΕ ΕΝΑ συγκεκριμένο ΤΜΗΜΑ του έργου, πολύ μικρό, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μέγεθος του όλου εγχειρήματος.

**Έχει ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, επειδή διαφαίνεται πίσω από τις λέξεις του μια προσπάθεια ενοχοποίησης μερίδας των κατοίκων της Πάτρας και δη αυτών του Βελβιτσίου, του Μπάλα, του Καστριτσίου, που έχουν προβάλλει ενστάσεις και αγωνίζονται εδώ και ενάμισι χρόνο για να αποτρέψουν να τους συμβεί αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν και κέρδισαν εκείνοι «που θέλουν να υλοποιηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ» δηλ. να μην εγκατασταθούν στην περιοχή τους πυλώνες υψηλής τάσης.

**Έχει ενδιαφέρον το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, γιατί προσπερνάει την απόρριψη των τριών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς να ερμηνεύει το γεγονός ή να φωτίζει τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση.
Κατά την γνώμη μας, την οποία γνωστοποιήσαμε και στην σύσκεψη με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, κακώς απερρίφθησαν συλλήβδην και οι τρεις ΜΠΕ γιατί αυτή η κίνηση:
1ον θα έδινε στην ΔΕΗ το επιχείρημα, ενδεχομένως, να υπαναχωρήσει και να ακυρώσει το έργο, και
2ον θα απέκλειε την δυνατότητα των επιμέρους βελτιώσεων και τροποποιήσεων στις οδεύσεις, όπως αυτή που ζητάμε εμείς.
Ίσως είναι ακριβώς αυτά τα ενδεχόμενα που οδήγησαν τον Νομάρχη Αχαΐας και υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων στο γραφείο του κυρίου Μανιάτη και στην ανατροπή της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ερήμην όμως του Οργάνου και των μελών του! Ίσως ο κύριος Νομάρχης ανέλαβε, έτσι, την ευθύνη να θεραπεύσει την αστοχία της συνολικής απόρριψης των μελετών. Πρέπει όμως να αναλάβει και το κόστος αυτής του της πράξης απέναντι στους κατοίκους, που θέλουν την υπογειοποίηση της Γ.Μ. 150 KV ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΠΑΤΡΑ ΙΙ που τώρα σχεδιάζεται να περάσει από την περιοχή του Χαράδρου, αφού στην συνάντηση με τον υφυποργό ΠΕΚΑ δεν έγινε λόγος για ΚΑΜΙΑ εξαίρεση ή τροποποίηση.

** Το ότι «μας χωρίζουν μόλις 30 ημέρες από τις εκλογές», όπως καταλήγει το άρθρο- ρεπορτάζ- σχόλιο, αφορά και ενδιαφέρει μάλλον όλους εκείνους που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών, αφού οι πράξεις οι παραλείψεις και οι δηλώσεις τους τους δεσμεύουν.
Για μας θα είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες: Στον αγώνα για την προστασία της ζωής μας, του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής μας και των περιουσιών μας.

** Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα έρθουν στην σύσκεψη την Κυριακή στο Βελβίτσι και τι θα πούν! Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση όλοι οι Βουλευτές του Νομού Αχαΐας, όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και υποψήφιοι Δήμαρχοι της αντιπολίτευσης.
Εμείς θα είμαστε εκεί!
Ελπίζουμε να είναι και κάποιος ρεπόρτερ της εφημερίδας σας!


ΥΓ.
Παρότι έχουμε αποφσίσει να μην απαντούμε πλέον στην αυτοαποκαλούμενη Συντονιστική Επιτροπή, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σήμερα, μιάς και στη νέα ανακοίνωσή της αναφέρεται στις «παρακάμψεις» στο Βελβίτσι και στο Μπάλα.
Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση μαζί της. Χαιρόμαστε, όμως, που περιοχές όπως του Ροδόπουλου , του Μακρυγιάννη, το Ζαβλάνι κ.λπ. θα απαλλαγούν από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης!
Τους θυμίζουμε ότι στους οικισμούς γύρω από το Χάραδρο δηλ. στο Βελβίτσι, στο Μπάλα, στο Καστρίτσι, στα μοναστήρια ΔΕΝ έχουμε δίκτυα και πυλώνες υψηλής ή υπερυψηλής τάσης και ΔΕΝ θέλουμε να αποκτήσουμε. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε!
Ζητάμε όμως μια απάντηση από την «Συντονιστική Επιτροπή»: γιατί προτείνει ή αποδέχεται να γίνει αυτό το τεράστιο πέταλο των Γραμμών Μεταφοράς και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα εγκλωβίσει τους οικισμούς Καστρίτσι, Βελβίτσι, Μπάλα, και τα δύο μοναστήρια;
Μήπως έχουν βάση τα φημολογούμενα για εξυπηρέτηση τεράστιων συμφερόντων, που συνδέονται με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Παναχαϊκό;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου