Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΔΡΟ (ΒΕΛΒΙΤΣΙ) ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΜΠΑΛΑ

Έχουν περάσει δυό μήνες από τότε που έπεσε σαν κεραυνός στα χωριά Χάραδρος και Μπάλα Πατρών η είδηση ότι η ΔΕΗ, με τη σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, (όπως μάθαμε αργότερα), σχεδιάζει να περάσει μέσα από τους οικισμούς αυτούς, ανάμεσα σε σπίτια, επαγγελματικές εγκαταστάσεις και αγροτικές περιουσίες, δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης 150 και 400 KV, της Γραμμής Μεταφοράς Κόρινθος – Πάτρα Ι, και να εγκαταστήσει και τους αναγκαίους προς τούτο πυλώνες.
ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
Δίκτυα, που θα επιφέρουν ΒΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ των κατοίκων και κυρίως των μικρών παιδιών, (καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας), όπως άλλωστε πιστεύει και τοΔ. Σ. Πατρέων, όταν στην απόφασή του επικαλείται «ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».
Επιπλέον τα δίκτυα αυτά θα πληγώνουν βάναυσα το ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ του Χαράδρου και τις παρυφές του ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ ΟΡΟΥΣ, το οποίο ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.
Αντιδράσαμε ευθύς εξ αρχής με σθένος και αποφασιστικότητα.
Ξεκινήσαμε έναν δύσκολο αγώνα .
***Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Συγκεντρώσαμε υλικό και πληροφορίες για τί θα σήμαινε αυτό για το Φυσικό Περιβάλλον της περιοχής μας και για την υγεία των κατοίκων, ώστε να τεκμηριώσουμε την αντίδρασή μας.
***Ακολούθησε σειρά ενημερωτικών συγκεντρώσεων στους δύο οικισμούς με τη συμμετοχή κατοίκων, του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πατρέων, διαμερισματικών Συμβούλων, καθώς και βουλευτών.
Ήρθαμε σε επαφή και ενημερώσαμε Φορείς, Δημοτικές Παρατάξεις και τα Κόμματα.
***Καταφέραμε να έρθει κλιμάκιο της ΔΕΗ και να κάνει ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ. Εκεί και ο Δήμαρχος, που είδε με τα ίδια του τα μάτια το έγκλημα που πάει να γίνει.
Υποσχέθηκε ότι η όδευση των δικτύων υψηλής και υπερυψηλής τάσης 150 και 400 KV, ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Το όλο θέμα και οι αντιδράσεις των κατοίκων πήρε τεράστια δημοσιότητα, και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΑΤΡΕΩΝ
***Αναζητήσαμε και βρήκαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, (στις 22 Ιουλίου του 2008), με την οποία έδινε στη ΔΕΗ το πράσινο φώς για τη νέα όδευση του δικτύου, ώστε να ικανοποιηθεί «έτσι ένα πάγιο αίτημα της πόλης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών της σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος και οικονομίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
ΕΡΗΜΗΝ μας, δηλ. ερήμην των κατοίκων, το Δ.Σ. Πατρέων υιοθέτησε την πρόταση της ΔΕΗ ( με ημερομηνία 9/4/2008) και αποφάσισε «η Γραμμή Κόρινθος –Πάτρα Ι …να ανεβαίνει μέχρι ένα σημείο στο Χάραδρο και από εκεί γίνεται εναέρια και περνάει υπεράνω των κατοικημένων περιοχών, μετά από αιτήματα των κατοίκων και τα αιτήματα, που υποβάλαμε, αποφεύγεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης, αποφεύγεται ο οικισμός της Βούντενης και 2-3 άλλοι οικισμοί που είναι εκεί γύρω και καταλήγει στο Πάτρα 3 (Ζαβλάνι). Παρακάμπτουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, απαλλάσουμε από τα εναέρια δίκτυα υψηλής τάσης και τους πυλώνες τις συνοικίες Μποζαϊτικα και Συχαινά και στη συνέχεια υπογειοποιείται…»
Όπως θα διαπιστώνει κανείς, πρόκειται για μια απόφαση, η αιτιολογία της οποίας ΣΟΚΑΡΕΙ με την μονομέρειά της.
Λέει, δηλαδή, το Δ.Σ. Πατρέων, ότι νοιάζεται και μεριμνά για την Ποιότητα Ζωής, την Υγεία και το Περιβάλλον των κατοίκων της Πάτρας, της Βούντενης, των Συχαινών, των Μποζαϊτίκων και «2-3 οικισμών που είναι εκεί γύρω», κάτι που δεν φαίνεται να θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να ισχύει και για μας. Γι αυτό και ζητάμε από το Δ.Σ. Πατρέων να μας αναγνωρίσει τα ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στη ζωή, στην υγεία, στο Περιβάλλον, με τους υπόλοιπους πατρινούς συμπολίτες μας (όπου και αν κατοικούν) στη ζωή, στην υγεία, στο Περιβάλλον και να μην μας θεωρεί πολίτες και δημότες δεύτερης κατηγορίας.
Ο Χ Α Ρ Τ Η Σ
***Αναζητήσαμε και βρήκαμε έναν χάρτη (με ημερομηνία 26/5/2009) στον οποίο σημειώνεται η νέα όδευση της γραμμής Κόρινθος- -Πάτρα Ι, ο οποίος είναι παλιός και προφανώς δεν έχει παρακολουθήσει την οικιστική ανάπτυξη, τόσο στους δύο οικισμούς, στο Βελβίτσι και στου Μπάλα, όσο και κατά μήκος του χειμάρου Χαράδρου.
Αναρωτιέται κανείς: αν με βάση αυτόν τον χάρτη πάρθηκε η απόφαση του Δ.Σ. και αν ναι, πώς είναι δυνατόν να μην ανέτρεξε η ΔΕΗ ή ο Δήμος σε έναν πιο ενημερωμένο χάρτη της περιοχής; Ακόμα και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να τους δείξει την πραγματική εικόνα στο google earth!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΠΑΤΡΕΩΝ
**Ζητήσαμε και καταφέραμε να ξαναμπεί το θέμα προς συζήτηση στο Δ. Σ. Πατρέων και εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της 13ης Ιουλίου 2009. Όμως δεν συζητήθηκε λόγω των εξελίξεων και των γεγονότων στον καταυλισμό των μεταναστών στην οδό Ευρώτα.
***Ζητάμε να ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ το θέμα της ΟΔΕΥΣΗΣ της Γ.Μ. 150 και 400 KV το ταχύτερο δυνατόν, να ξαναδεί το Δ.Σ. Πατρέων τα πραγματικά δεδομένα και να ΑΡΕΙ την ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ μας ΑΔΙΚΙΑ, που προωθείται.
***Επισημαίνουμε στα μέλη του Δ.Σ. Πατρέων, ότι οι λόγοι, που επιβάλλουν την απομάκρυνση των δικτύων, για τα οποία μιλάμε, από την πόλη της Πάτρας, από την Βούντενη, τα Συχαινά, τους « 2-3 οικισμούς που είναι εκεί γύρω» και τα Μποζαϊτικα, πρέπει να ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΔΡΟ (ΒΕΛΒΙΤΣΙ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑ.
***Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία σκοπιμότητα ή συμφέρον να μετατρέψει τους κατοίκους των δύο οικισμών μας σε πειραματόζωα και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και την περιοχή μας σε ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΧΑΒΟΥΖΑ, εξ αιτίας εκείνων που προτιμούν και πασχίζουν να στείλουν τον καρκίνο και την ασχήμια στην αυλή του γείτονα, δηλ. στο Χάραδρο και στου Μπάλα.
***Ζητάμε από το Δ.Σ. Πατρέων δικαίωση με ειλικρίνεια, καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου