Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Το παρακάτω κείμενο το «αλίευσα» στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και έχει ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες, αλλά και την άποψη των τοπικών οικολογικών οργανώσεων για τα δίκτυα και τους πυλώνες σε κατοικημένες περιοχές.

«Θέσεις του ΣΠΟΕΠΠ (Σύνδεσμος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Πατρών) για τους πυλώνες.
Με αφορμή α) το έργο της αναβάθμισης και της εγκατάσταση νέων τεράστιων πυλώνων και την όδευση γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης από τη Δ.Ε.Η. στο Αρκτικό και Ανατολικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρεών καθώς και την αναβάθμιση στα δίκτυα υψηλής τάσης Κορίνθου – Πατρών, β) με την επιχειρούμενη από δεκαπενταετίας αναβάθμιση της γραμμής υψηλής τάσης Μεγαλούπολης – Πατρών, στην περιοχή του Δήμου Μεσσάτιδος, φορείς και κάτοικοι από όλη την περιοχή , εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για την διέλευση ρεύματος υψηλής τάσης, από κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πάνω από σχολεία.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία και οι λοιπές Σκανδιναβικές χώρες, η Ισπανία κ.α., ψηφίστηκαν νόμοι που
προώθησαν πράσινες γραμμές και ουδέτερες ζώνες κατά μήκος των γραμμών υψηλής τάσης και απαγόρευσαν την δόμηση μέχρι και 300 μέτρα ή ακολούθησαν την τακτική της υπογειοποίησης ή της ενθάρρυνσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ή καθιέρωσαν νέα όρια ασφάλειας (π.χ. η Σουηδία είναι στο 0,2 μ Tesla, η Αυστραλία στο 0,4 μ Tesla, η Ελβετία στο 1 μ Tesla και η Ελλάδα έμεινε στα 100 μ Tesla).
Στις ημέρες μας και στην περιοχή μας όμως επιχειρούν επέκταση και αναβάθμιση των παλαιών δικτύων της δεκαετίας του 60 .
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στις 5/5/94 για την μεταφορά ρεύματος υψηλής τάσης και πρότεινε διαδρόμους εντός των οποίων δεν θα επιτρέπονται δραστηριότητες ή κατοίκηση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) μιλάει για συνετή αποφυγή στην έκθεση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και να ακολουθείται η πολιτική της προφύλαξης.
Η πολιτική ALARA (As Low As Reasonable Achievable), «όσο πιο χαμηλά τα όρια , τόσο καλύτερα», είναι η πιο συνετή για την επιστημονική αβεβαιότητα που υπάρχει.
Οι δευτερογενείς επιδράσεις επιπλέον, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων σε αποστάσεις έως των 500 μέτρων , γιατί οι γραμμές μεταφοράς, ελκύουν, μαγνητίζουν , την κοσμική ακτινοβολία καθώς και ραδιενεργές ουσίες, που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και επιβαρύνουν σαφώς το περιβάλλόν.

Πρόσφατα κατετέθη μελέτη από τη ΔΕΗ στη Νομαρχία Αχαΐας για έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με σκοπό την αναβάθμιση – επέκταση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή Ζαβλανίου (δίπλα ακριβώς από 3 εκπαιδευτήρια).
Κατόπιν όλων αυτών, ο σύνδεσμος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Πατρών, τάσσεται αλληλέγγυος με τους φορείς, τη Νομαρχίας, τους Δήμους, τη Συντονιστική Επιτροπή και αντιτίθεται σε κάθε επιχειρούμενη αναβάθμιση εκ μέρους της ΔΕΗ.
Προτείνει την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης εντός κατοικημένων περιοχών, την σταδιακή απομάκρυνση των υποσταθμών και την δημιουργία έως τότε υποσταθμών κλειστού τύπου (θωρακισμένων), για την προστασία χιλιάδων πολιτών της ευρύτερης περιοχής Πατρών, από την υπονόμευση της υγείας, από την υποβάθμιση των περιουσιών τους και από την απαξίωση της αισθητικής των πολιτών.
Τέλος να γίνει αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου ώστε να υποχρεώνεται η ΔΕΗ σε απαλλοτρίωση των ζωνών διέλευσης των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου