Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΛΩΝΩΝ ΥΨΗΛΗΣ-ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πυλώνες υψηλής - υπερυψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές.

"Μετασχηματιστές υψηλού κινδύνου.

Ο διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτης και ο διδάκτωρ Βιοφυσικής Δ. Παναγόπουλος έχουν μελετήσει με πειράματα τους κινδύνους για την υγεία από τη λειτουργία Κέντρων και Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Τι λένε;
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κοντά στα 50 Hz όπως είναι αυτές του δικτύου της ΔΕΗ, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων να προκαλούν:
▬ Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, τα οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του κυττάρου.
▬ Αλλοιώσεις στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των κυττάρων του ανθρώπου.
▬ Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA και RNA.
▬ Αλλαγές στους ρυθμούς σύνθεσης των πρωτεϊνών και στις ενεργότητες διαφόρων ενζύμων απαραίτητων για την λειτουργία των κυττάρων.
▬ Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών όπως η μελατονίνη.
▬ Χρωμοσωμικές βλάβες σε μεμονωμένα πειράματα.
▬ Μεταβολές του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων.
Ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης προσθέτει ότι «έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τη μόνιμη έκθεση παιδιών σε τέτοιου είδους μαγνητικά πεδία, με την αύξηση των ποσοστών παιδικής λευχαιμίας. Η ανησυχία εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία».
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εντάσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ειδικά των ηλεκτρικών) που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπου διαπιστώθηκαν οι βιολογικές αλλοιώσεις που προαναφέραμε, ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες έως και λίγο μεγαλύτερες (!) από τα θεσπισμένα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Και η διάρκεια έκθεσης ήταν σχετικά μικρή, από λίγα λεπτά έως λίγα 24ωρα.
Σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση μεμονωμένων κυττάρων και τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται δυσκολότερα σε οργανισμούς: «Όταν, όμως, ένας οργανισμός βρίσκεται σε μη καλή κατάσταση υγείας, η έκθεσή του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες σε κυτταρικό επίπεδο».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/02/2008
-------------------------------------------------------------------------------------

Όσοι ζουνε κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..!!!Συγκεκριμένα ερευνητές στη ΒΕΡΝΗ διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατοικούν σε απόσταση 50 μέτρων από πυλώνα ρεύματος διατρέχουν 24% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένεια που εκφυλίζει τον εγκέφαλο,σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 600 μέτρων από την ίδια πηγή ακτινοβολίας.
Ρόλο διαπιστώθηκε ότι παίζει και ο χρόνος της έκθεσής τους σε αυτή. Όσοι ζουν κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ για περισσότερο από 10 χρόνια εμφανίζουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποια μορφή άνοιας σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στην ακτινοβολία του, ενώ ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται αν κάποιος ζει κοντά σε πυλώνα πάνω από δεκαπέντε χρόνια!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

-----------------------------------------------------------------------------------
Καλώδια υπερυψηλής τάσης πάνω από παιδικές χαρές, σχολεία και κέντρα βρεφών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

«Κατηγορούμενοι» ακόμη και για εμφάνιση λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων, είναι- σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες - οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Oι ειδικοί από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν- ορισμένες τουλάχιστον- επιστημονικές έρευνες.

Δεκάδες πυλώνες της ΔΕΗ βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, σχολεία ακόμη και κέντρα βρεφών είναι ορισμένοι μόνο από τους δημόσιους χώρους, σε περιοχές όπως το Ίλιον, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίοι απέχουν ελάχιστα μέτρα από πυλώνες.…

Μαγνητικά πεδία
Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ΙΝCΙRΡ), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ) και τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από την Ακτινοβολία (ΙRΡΑ), έχουν προτείνει από το 1998 ως όριο αποδεκτής έκθεσης του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα 1.000 mGauss (μιλιγκάους). Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν μαγνητικά πεδία ακόμα και στο επίπεδο των 4 mG».
Δηλαδή η τιμή που προτείνει η επιστημονική κοινότητα είναι 250 φορές κάτω από τα ισχύοντα όρια. «Οι μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ξεπερνούν κατά πολύ τα προτεινόμενα νέα όρια αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία», συμπληρώνει η κ. Αγγελική Κατσαρού βιολόγος- ερευνήτρια.
Σε μετρήσεις της έντασης του μαγνητικού πεδίου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κατοικίες και σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, καταγράφηκαν τιμές 10- 20 mG, μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και κοντά στα 50 mG σε αυλές πολυκατοικιών.
Να υπογειοποιηθούν τα καλώδια
«ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ σε κουνέλια έχει φανεί ότι η έκθεσή τους σε πεδία υψηλής έντασης και συχνότητας 60 Ηz πριν και μετά τη γέννησή τους προκάλεσε ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιες συνθήκες διπλασίασαν τον αριθμό ανώμαλων εμβρύων σε ινδικά χοιρίδια.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου (λευχαιμίας) και σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης», σημειώνει ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι ο- μόνο στατιστικά αποδεδειγμένος- κίνδυνος υφίσταται ακόμη και σε απόσταση ως 600 μέτρα από τον πυλώνα, σε απόσταση δηλαδή όπου τα μαγνητικά πεδία είναι τελείως εξασθενημένα. «Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι τα παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά που ζουν αλλού. Επίσης, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση από 200 έως 600 μέτρα από τους πυλώνες έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια» λέει ο κ. Μαργαρίτης.
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης είχαν κατά1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων.
Το γενικό συμπέρασμα, όπως σημειώνουν ο κ. Μαργαρίτης και η κ. Κατσαρού, είναι ότι κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ και δίπλα τους, μέχρι την απόσταση των περίπου 30 μέτρων, η έκθεση υπερβαίνει ή πλησιάζει πολύ τα όρια επικινδυνότητας, ενώ ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί απόσταση 200 μέτρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τη λύση μπορεί να δώσει η Πολιτεία με εκ νέου διαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και μέριμνα ώστε να μην περνούν καλώδια πάνω από κατοικίες και σχολεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά. Μια καλή λύση θα ήταν η υπογειοποίηση των καλωδίων, αλλά με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου