Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Ένα εξαιρεικά ενδιαφέρον άρθρο του κυρίου Μανώλη Βουτυράκη, Φυσικού- Περιβαλλοντολόγου, από το Site ecocrete.gr

«Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Σάββατο, 11 Σεπτέμβριος 2004
«Η πόλη που ζούμε σήμερα κατακλύζεται από μια φυσική οντότητα που είναι αδύνατο να τη συλλάβουμε με τις αισθήσεις μας - την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η αδυναμία αυτή, σε συνδυασμό με την επιστημονική αβεβαιότητα που προβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες και η έλλειψη πληροφόρησης του πολίτη, έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη αδιαφορία στους κατοίκους. Μια απειρία εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων προεξέχουσα θέση έχουν τα ραντάρ, τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες, οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης (150.000 Volt) κ.λ.π ακτινοβολούν μόνιμα στο περιβάλλον. Αυτή η εικόνα, δεν είναι ούτε απλή, ούτε αθώα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη στα μάτια, ασθένειες του αίματος, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλαγή συμπεριφοράς.
Αφορμή για το δημοσίευμα αυτό, μου έδωσε ο τοπικός τύπος της 10ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον οποίο «συνεργεία της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες θα εγκαταστήσουν πυλώνες υψηλής τάσης 150 KV, που θα διασυνδέσουν τον υποσταθμό του Κατσαμπά με τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου που πρόσφατα τέθηκε σε εκμετάλλευση. Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται από πού θα περάσουν αυτές οι γραμμές, τι μέτρα προστασίας έχουν λάβει, σε τι απαλλοτριώσεις έχουν προβεί, σε τι αποστάσεις από τους πυλώνες υψηλής τάσης θα μεταβληθούν οι χρήσεις γης και τι πληροφόρηση έχει ο πολίτης για τις επιπτώσεις από τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.
Αντί να προσπαθήσω να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, σχετικά με τις απόψεις αυτές θα επικαλεσθώ αποφάσεις του Σ.τ.Ε και μαρτυρίες έγκριτων επιστημόνων, για να αποδείξω την επικινδυνότητα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης. Αυτό το κάνω, γιατί πιστεύω, ότι σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός πρέπει να είναι ανοιχτά και υπεύθυνα ενημερωμένος. Αν αυτή η ενημέρωση προκαλέσει ανησυχία, αυτή είναι προτιμότερη από την άγνοια και την ευτυχία που ακολουθεί. Με τη γνώση, την ενημέρωση και την ανησυχία μπορεί να προστατευθεί κανείς. Αν η δημοκρατία αποτύχει σ΄ αυτό το σημείο, καθώς συχνά συμβαίνει, τότε είναι καθήκον του κάθε πολίτη να επιδιώξει την ενημέρωσή του και να λάβει μέτρα. Καμιά εθνική ασφάλεια δεν δικαιολογεί, το να διακινδυνεύουν την ζωή τους οι πολίτες. Τότε, εξ ορισμού παύει να είναι εθνική ασφάλεια. Τότε είναι ασφάλεια ορισμένων συμφερόντων.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ:
1η) Τον Ιούνιο του 1983 έγινε στο Μπόουλντερ του Κολοράντο το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Βιοηλεκτρομαγνητικής Εταιρείας (Βioelektromagnetics Society), που είναι διεθνής οργανισμός επιστημόνων και ασχολείται με τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Στο Συνέδριο αυτό, ο Πολωνός Przemyslam Czerski ανακοίνωσε, ότι ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ μικρότερης της μέγιστης επιτρεπόμενης στις ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα χρωματοσώματα των κυττάρων του σπέρματος των ποντικών. Τέτοιες βλάβες μεταδίδονται στους απογόνους. Όταν η ένταση έγινε 2,5 φορές μεγαλύτερη της μέγιστης επιτρεπόμενης, ο ρυθμός αποβολών των ποντικών υπερτετραπλασιάστηκε.
2η) Οι γραμμές μεταφοράς στην Ευρώπη μεταφέρουν ηλεκτρικό εναλλασσόμενο ρεύμα συχνότητας 50 Hz και στη Βόρεια Αμερική 60 Hz. Οι συχνότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές για να θεωρηθούν επικίνδυνες. Ένα άλλο γεγονός όμως τις κάνει επικίνδυνες -οι πυλώνες υψηλής τάσης μεταφέρουν πολύ μεγάλη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας σε επίσης μεγάλη τάση που αναγκαστικά δημιουργεί ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στον χώρο γύρω από τους πύργους. Στο Συνέδριο ανακοινώθηκε, ότι η έκθεση κουνελιών σε πεδία υψηλής ένστασης και συχνότητας 60 Hz πριν και μετά τη γέννησή τους προκάλεσε ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιες συνθήκες διπλασίασαν τον αριθμό ανώμαλων εμβρύων σε ινδικά χοιρίδια.
3η) Ο Ρίτσαρτ Φίλιπς των εργαστηρίων Μπάτελ Πασίφικ που συμμετείχε στο Συνέδριο έκανε ίσως την πιο εντυπωσιακή ανακοίνωση. Πήρε ινδικά χοιρίδια και τα εξέθεσε σε πεδία 60 Hz και έντασης 30.000 volt /m. Αυτή η ένταση δημιουργεί στα χοιρίδια ρεύματα παρόμοια μ’ εκείνα που δημιουργούνται στους ανθρώπους από πεδία 10.000 Volt/m. Τέτοια πεδία συναντώνται κάτω από τους γνωστούς πυλώνες υψηλής τάσης, όπως αυτοί των 150.000 Volt. Μετα από 18 μήνες οι απόγονοι των χοιριδίων είχαν διπλάσιο ρυθμό ανωμαλιών από άλλα χοιρίδια.
Προσωπική μου άποψη, αλλά και αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των ερευνητών είναι, ότι υπάρχει κάποια συστηματική σύνδεση ανάμεσα σε τέτοια πεδία και τη λευχαιμία, καθώς και τους παιδικούς καρκίνους.
Παρ’ όλη την επιστημονική αβεβαιότητα την οποία επιτείνουν οι πολυεθνικές, σύμφωνα με την 15η αρχή της Αειφόρου Ανάπτυξης «προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και το περιβάλλον, η προφυλακτική προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως από όλα τα κράτη σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.»
ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Η ΔΕΗ εγκαθιστά και πρόκειται να εγκαταστήσει πυλώνες υψηλής τάσης , που αρκετές φορές περνούν από κατοικημένες περιοχές χωρίς να κάνει περιβαλλοντική έρευνα σε βάθος και δεν τηρεί τις αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές. Όπως όμως και να έχει το πράγμα, οι ευθύνες δε μειώνονται, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ήπια από την Πολιτεία. Το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ίδιου του κράτους.»
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ. Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου